Så mycket stöd får hockeyligorna

”Nu går vi igenom varje klubbs ekonomiska tapp”

Av: Anton Johansson, Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Regeringens kompensationsstöd till ligaorganisationerna har fördelats ut.

Totalt får elitligorna i ishockey ta del av 183 miljoner kronor, 43 procent av det ansökta beloppet, meddelar Svenska ishockeyförbundet.

SHL får mest med 107,8 miljoner kronor.

Riksidrottsförbundet kom under fredagen med beskedet om kompensationsstöd till idrottsföreningar i landet för uteblivna intäkter under kvartal 3 och 4.

De svenska elitligorna i ishockey (SHL, hockeyallsvenskan, hockeyettan och SDHL) kommer att få ta del av 183 miljoner kronor från och med 23 november. 12 miljoner kronor betalas ut till barn- och ungdomsföreningar.

Att ishockeyn tilldelas ett kompensationsstöd på cirka 195 miljoner kronor visar på hur hårt ishockeyn som idrott drabbats ekonomiskt till följd av Coronapandemin. Nästa steg i processen i utbetalningen av kompensationsstödet är att ligaorganisationerna själva tar fram fördelningsunderlag till respektive förening, säger Johan Stark, generalsekreterare på Svenska ishockeyförbundet till förbundets hemsida.

SHL kommer att påbörja fördelningen av sina 107,8 miljoner kronor nästa vecka.

– Det som händer nu är att vi går igenom varje klubbs ekonomiska tapp efter det underlag de skickat in, säger SHL:s vd Jenny Silfverstrand till Sportbladet.

Vilka hos er ansvarar för fördelningen?

– Vi på det operativa: jag och ekonomichef och sedan via styrelsen.

Så fördelas pengarna

Pengarna har fördelats ut till ligorna på följande sätt:

  • SHL: 107,8 miljoner kronor samt 3,3 miljoner avsatt i ansvarspott.

  • SDHL: 3,1 miljoner kronor samt 1,8 miljoner i extra stöd.

  • Hockeyallsvenskan: 36,8 miljoner kronor samt 1,1 miljoner avsatt i ansvarspott.

  • Hockeyettan: 30,7 miljoner kronor.

– Vi ska komma ihåg att detta inte är ett verksamhetsstöd utan kompensation för tappade matchintäkter på grund av pandemin. Men då SDHL är en liga under utveckling vill vi säkra att vi inte tappar fart så därför har vi, i samråd med de andra ligorna, valt att ge fullt kompensationsstöd till SDHL på sökt belopp, säger Johan Stark.

Två önskemål

Regeringen har haft två önskemål inför fördelningen. Det är att främja ojämlikhet och att föreningar som har varit ekonomiskt ansvarstagande ska gynnas.

– Vi har också, tillsammans med ligaorganisationerna, bestämt att avsätta 3% av kompensationsstödet till SHL och hockeyallsvenskan för att möta önskemålet om ansvarstagande. Stödet kommer att betalas ut längre in i säsongen då vi i samråd med SHL och hockeyallsvenskan kan se klubbarnas totala ansvarstagande, säger Stark.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!