Riskerar missa säsongen efter personlig konkurs

NEW YORK. NHL-stjärnan Evander Kane har gått i personlig konkurs.

Trots att han för bara två år sedan skrev på ett kontrakt värt 406 miljoner kronor kan han inte betala en skuld motsvarande 222 miljoner.

Nu är risken stor att han missar den stundande säsongen med San Jose Sharks.

Livet är ingen garanterad dans på rosor ens för snuskigt välavlönade idrottsstjärnor. Många fällor väntar på den oförsiktige – och nu visar det sig alltså att Evander Kane, en av de främsta profilerna i NHL-laget San Jose Sharks, tycks ha fastnat ordentlig i en sådan.

Trots att han har en årslön på 7 miljoner dollar – motsvarande drygt 58 miljoner kronor – ansökte han nyligen om att bli försatt i personlig konkurs.

Enligt handlingar som lämnats in till konkursförvaltaren har den 29-årige kanadensaren skulder på 26.8 miljoner dollar (cirka 222 miljoner kronor) och tillgångar, huvudsakligen bestående av tre fastigheter, på ”blott” 10.2 miljoner dollar (84.6 miljoner kronor).

Överväger riva kontraktet

Bland fordringsägarna finns en bank i Florida som lånat hockeystjärnan 8.3 miljoner dollar – medan Las Vegas-kasinot Cosmopolitan genom en förlikning redan fått tillbaka en del av de 1.88 miljoner dollar Kane ska spelat bort på kredit och sedan underlåtit att ersätta.

De pengar han tjänar under den NHL-säsong som startar natten till torsdag kan komma att gå direkt till fordringsägarna – om han nu alls spelar. I så fall skulle Kane gå back drygt 750 000 kronor varje månadslön, skriver flera amerikanska medier.

Enligt de konkurshandlingar som just kommit till allmän kännedom överväger forwarden att riva sitt kontrakt av hälsoskäl.

På listan över förmögna idrottsstjärnor som tidigare tvingats i personlig konkurs återfinns bland andra boxarna Mike Tyson och Evander Holyfield, förre New York Islanders-stjärnan Bryan Trottier och baseboll-ikonen Lenny Dykstra.

Läs mer om vårens hockeyfester:

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!