Powerplay sänkte Djurgården igen

Sämst i SHL i powerplay. 

Även den här säsongen har Djurgården stora problem i numerärt överläge: 

– Om vi behöver tänka om helt? Ja, lite så, säger tränaren Robert Ohlsson. 

Dubbelmötet med Brynäs avgjordes till stor del i det så kallade special teams (power- och boxplay). I lördags skickade Brynäs in tre mål under Rhett Rakhshanis matchstraff. I gårdagens 2-3-förlust för Djurgården gjorde Gävlelaget både kvitteringen till 1–1 och segermålet 3-1 i powerplay. 

Samtidigt har Djurgården inte lyckats göra något mål i numerärt överläge i de här två matcherna. Värre är att den dåliga utdelningen i dubbelmötet med Brynäs långt ifrån är någon tillfällighet. 

Djurgården är den här säsongen klart sämst i SHL i spelformen med endast 17,44 procents utdelning. Att jämföra med Brynäs som ligger på drygt 29 procent. När det gäller power- och boxplay sammanräknat är det bara Malmö och Örebro som har sämre siffror än stockholmarna. 

– Om vi börjar med boxplay är det två delar. Ena är att vi blir lite för mycket utvisade (Djurgården snittar flest tvåor av alla lag). Fem stycken, som nu mot Brynäs, blir lite för mycket. Den andra är hur vi spelar boxplay. Inför matchen var jag inne på att spela aggressivare och jag tycker vi inledde där. Sedan stänger vi inte till mitten och är inte tillräckligt tuffa i slottet, det blir för enkelt att slå på puckar. I det området får vi aldrig själva slå på puckar. En viktig läxa att lära oss, säger Robert Ohlsson.

Och om vi tittar på powerplay? 

– Där måste vi upp lite i kaxighet och självförtroende. Nu är det nästan så att vi håller för hårt i klubban i de situationerna. Vi måste hitta ett bättre pucktempo och ett bättre attackspel. Det blir lite krampigt.

Så det är inte bara rent taktiskt ni behöver ändra… 

– Det är även ett mindset. Men struktur är det också, det går inte att bortse från det. Att träffa ytorna, det är systematiken det handlar om. Något Brynäs verkligen visar i den här matchen. Där måste vi snäppa upp det, absolut.

Handlar om två saker

Tittar vi på Robert Ohlsson och PP-ansvarige Mikael Håkansons fem år tillsammans i klubben är det bara en säsong (18/19) som Djurgården legat över 20 procent i utdelning:

– Vi får det inte inte riktigt att kugga i. Periodvis kan vi komma in i bra PP, men jag håller med dig om att det över flera år har hackat lite. Det handlar om två saker: 1) Jättetydligt i strukturen, det måste man vara. 2) Pucktempo och attackspel måste upp, det går inte att komma runt. Det är vad det bygger på.

Att ni inte har fått riktig ordning på det under så många år, behöver ni tänka om helt?

– Ja, lite så. Vi måste träffa returytor som är viktiga i PP. Jag tycker att när väl Linus (Andersson) skjuter en puck då är vi inte tillräckligt nära och tillräckligt heta i ”backdoor-utrymmet” (bortre returområdet). Där saknar jag fyra spelare som attackerar in. Nu är det en, kanske en och en halv, som gör det. Vi saknar lite spelare in i de heta returytorna. 

Forwardscoachen Mikael Håkanson är den som har huvudansvaret för PP, medan backcoachen Jörgen Bemström ansvarar för boxplay. 

Vad kan du som huvudansvarig hjälpa till med där?

– Att coacha coachen som ansvarar för respektive område, så att jag inte går in och rör om för mycket i deras arbetsområde. Ofta är det så det måste fungera. Dessutom att få upp killarna i självförtroende och kaxighet, det tror jag också är viktigt, säger Robert Ohlsson. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!