Smällen: Stängs av i 13 (!) matcher

Döms ut: ”Total brist på respekt”

HOCKEY

Matti Lamberg, 24, delade ut en brutal huvudtackling i den finska högstaligan.

Nu stängs Ässät-forwarden av i 13 (!) matcher.

”Han har visat total brist på respekt”, skriver ligans disciplinnämnd.

Det var i onsdagens möte mellan Ässät och Jukurit i den finska högstaligan som olyckan var framme.

I den andra perioden delade Ässät-forwarden Matti Lamberg, 24, ut en grov tackling mot huvudet på Valtteri Hietanen, 24, efter att den sistnämnde rundat sitt eget mål med pucken.

Hietanen blev liggande på isen och fick hjälpas upp på benen innan han kunde linka av.

”Hade tid att bestämma sig”

Nu stängs Lamberg av i 13 (!) matcher.

”Förutom att han delat ut en regelvidrig tackling har Lamberg visat total brist på respekt för motståndaren”, skriver ligans disciplinnämnd i sitt beslut.

Och utvecklar:

”Lamberg kommer till tacklingen med hög hastighet och tacklar Hietanen med en väldig kraft. Trots tacklingen tar Lambergs fart slut först när han åker in i sargen. Dessutom riktas tacklingen kraftigt mot huvudet. Därmed handlar det om både charging och om en tackling som riktats mot huvudet. Lamberg hade väldigt mycket tid på sig att uppfatta situationen och bestämma sig för hur han skulle fullfölja”.

Får kritik av tränaren

Vidare går att läsa att tacklingen i sig innebär ett straff på tio matcher, men eftersom Lamberg även tidigare begått allvarliga regelbrott (vilka definieras inte) utökas straffet till tretton matcher.

Därmed är Lamberg avstängd till den 24 oktober, då Ässät möter Pelicans på bortais. 

Även tränaren Jyrki Aho kritiserade tacklingen.

– Han borde definitivt inte ha tacklat i den situationen. Det var en dålig tackling eftersom Hietanan hade huvudet nere. Ingen vill avsiktligt skada någon annan, men den här sporten är extremt hård och ibland händer det olyckor. Jag är ledsen för det, säger Aho till Yle Sports.

”Vill inte kommentera”

Det återstår att se om Ässät väljer att överklaga beslutet.

– Vi undersöker beslutet och skälen till det. Mer vill vi inte kommentera just nu, säger sportchefen Jari Korpisalo enligt kiekkoareena.fi.

ARTIKELN HANDLAR OM