Förbundet utreder om giftig gas läckt

Haparandas Jesper Juntti (i orange).
HOCKEY

Minst 20 personer fick andningssvårigheter och sökte vård efter en ishockeymatch i Överkalix.

Nu startar förbundet en utredning för att ta reda på om den giftiga gasen ammoniak läckt ut på isen.

– På sjukhuset sa de att det var en kemisk reaktion som gjorde att det samlats vatten i lungorna, säger Haparandaforwarden Jesper Juntti, 25.

Förra tisdagen gick larmet i Fernie Memorial Arena, 20 mil söder om kanadensiska Calgary. Den ammoniak som brukade användas i kylsystemet hade läckt ut och dödat tre ur ishallens personal. När olyckan blev känd evakuerades 95 grannar till hotell på tryggt avstånd medan arenan stängdes för sanering.

Fyra dagar senare skedde en lindrigare incident i Skogshallen i norrbottniska Överkalix. Under Överkalix IF:s 7–2-seger mot Haparanda HF i Hockeytvåan Norra spreds en irriterande hosta bland spelarna.

20 spelare till sjukhus

– Några reagerade under första perioden, andra senare i matchen. Vi hade lite svårt att andas och var väldigt hostiga när vi kom och bytte. Vi diskuterade lite i paus vad det kunde vara, för det kändes jävla tungt att spela, säger Haparandas forward Jesper Juntti, 25.

Matchen spelades i lördags. Under söndagen märkte deltagarna av bröstsmärtor i samband med inandning.

Emil Sikström.

Emil Sikström, 29, i Överkalix åkte ändå till jobbet på måndagen.

– Han jag samåkte med beskrev samma känsla. Då undersökte vi om det var fler och märkte att många hade åkt till sjukhuset, så vi åkte till vårdcentralen, säger Sikström.

Vad hände på vårdcentralen?

– De rekommenderade oss att ta det lugnt i till att börja med sju dagar. Inte anstränga oss. Inte vara i dammiga miljöer.

Kände ingen doft

Enligt föreningarna har inga skador rapporterats bland åskådare eller funktionärer, heller inte hos de ungdomar som spelade i hallen på söndagen.

Däremot har ett 20-tal spelare samt domarna från A-lagsmatchen sökt vård och röntgat lungorna. De har blivit sjukskrivna eller ombetts att vila. Jesper Juntti fick kortison för fyra veckor utskrivet.

– Man vet inte vad som är problemet. Är det ammoniak borde man ha känt lukten men det gjorde vi inte. Är det den gasoldrivna ismaskinen tycker man att det är lite dåligt att kommunen inte gjort som de allra flesta och investerat i en eldriven, säger Juntti.

Under måndagen höll Överkalix IF ett möte där de beslutade att stänga ishallen tills vidare. På tisdagen ska de träffa kommunen som äger lokalen och nysta vidare i frågan.

– Vi har undersökt ismaskinen, men vi hittade inga anmärkningar. Vi vet tamjefan inte vad det är, säger föreningens ordförande Leif Stoltz.

”Jättesvårt att spekulera...”

Under tiden startar Svenska ishockeyförbundet en egen utredning. Det ska ta reda på om skadorna orsakats av den gasoldrivna ismaskinen eller om det rör sig om samma gas som i Kanada, men i mindre doser.

– Ammoniak kan finnas som köldmedel i kylsystemet eller som köldbärare i rören. I det andra fallet är det blandat med vatten och inte skadligt på samma vis som gasen ammoniak, säger Olof Östblom, tävlingschef på förbundet.

Hur ska ni gå till botten med ärendet?

– Hallägaren får börja med att göra en utredning och sedan följer vi det och beslutar om åtgärder.

Om det inte är ammoniak, vad är troligast då?

– Det är jättesvårt att spekulera i någonting idag. Gäller att samla på sig fakta först.

ARTIKELN HANDLAR OM