Oduya bryter tystnaden om broderns död

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

Han laddar för NHL-fest i Globen med sitt Ottawa Senators.

Samtidigt väljer Johnny Oduya, 36, även att bryta tystnaden och berätta om sin bror Fredrik som tragiskt dog i en trafikolycka.

– Det är något som finns där och som man bearbetar över tid, säger backveteranen.

Johnny Oduya är inne på sin tolfte säsong i NHL.

Morgonkvällens 810:e match i ligan blir en milstolpe för honom. Den spelas nämligen i hemstaden Stockholm när hans Ottawa möter Colorado i Globen.

– En minst sagt annorlunda upplevelse. Man har fått besök där borta genom åren, men väldigt kul att man kan få ihop alla som kan sitta på läktaren, säger Oduya.

Men det är en som kommer att saknas på Globens läktare.

Storebror Fredrik.

Även han var professionell ishockeyspelare, lämnade Hammarby redan som 16-åring för att spela OHL-hockey i just Ottawa, samma stad Johnny nu alltså spelar i.

Tuff – men snäll

Fredrik Oduya tog sig så långt som till AHL och gjorde sig känd som en av de tuffaste spelarna i ligan och kanske den tuffaste som Sverige över huvud taget levererat till Nordamerika.

– Han backade inte för någon. En stadig lirare och en hård jäkel redan som 15-åring, berättar Jesper Björck, talangscout för Vegas Golden Knights, och tidigare lagkamrat och nära vän med Fredrik under ungdomstiden i Hammarby.

– Men utanför isen var han väldigt lugn, tystlåten och eftertänksam. Även modig. En jättesnäll kille som tog hand om alla i laget.

Sensommaren 2011 dog Fredrik Oduya tragiskt i en motorcykelolycka i Österrike, bara 36 år gammal, och nu väljer Johnny Oduya – för första gången i svensk media – att prata om den otänkbara händelsen.

– Det var han som började spela hockey och jag följde med till rinkarna. Första gången jag följde med var jag bara två veckor gammal. Han gjorde som alla andra på den tiden, spelade hockey och fotboll, men jag spelade bara hockey av någon anledning, säger Johnny.

– Självklart ser man upp till en äldre bror och vill göra samma saker som honom. Jag ärvde även många av hans grejer som liten.

Foto: PER BJÖRN
Fredrik Oduya 1995.

”Jag fick stryk hemma”

Vad hade ni för relation?

– Han åkte ju till Nordamerika tidigt. Jag var nog bara tio år gammal när han drog. Det var mest på somrarna, när han kom hem, som vi fick umgås.

Hur mycket tänker du på honom i dag?

– Tiden har gått, men det är något som finns där och som man bearbetar över tid.

Är händelsen något som kan hjälpa dig på isen?

– Jag vet inte, livet är som det är. Ibland är det upp, ibland ner. Det händer saker som man måste ta sig igenom och det gäller hockeykarriärer också.

Fredrik blev kallad ”Freddy Knuckles” och ”The Swedish Nightmare” under tiden i Nordamerika, tack vare sin tuffa spelstil, men även Johnny fick sin beskärda dos av brorsans hårdhet.

– Det var ju jag som fick stryk hemma, så det kanske är jag som är tuffast egentligen? Det är värre att få stryk än att slå, skrattar Johnny innan han blir mer allvarsam:

– Han hade en annorlunda approach på den tiden. Hockeyn var ju framför allt väldigt annorlunda. Det går inte riktigt att jämföra med nu. Men han var en tuff hockeyspelare, det var han.

Fick slagskämpen att backa

Hasse Baumann, 64, var tränare för Fredrik Oduya vid två tillfällen i slutet av hans karriär.

I Team Uppsala 2004-05 och i Nybro Vikings två år senare.

Han berättar också om hur tuff Fredrik kunde vara.

– Jag minns en gång när vi spelade i allsvenskan med Uppsala. Det var NHL-lockout då och Boden hade lånat in Buffalos slagskämpe (Andrew Peters, 650 utvisningsminuter på 229 NHL-matcher) och Fredrik utmanade honom. Men Peters visste precis vem han var och backade. Det har jag aldrig sett tidigare, säger Hasse och skriver även under på att Fredrik Oduya var sympatisk och snäll.

– Han var transatlantisk i sitt sätt; gnällde aldrig och gjorde alltid sitt jobb. Ett riktigt proffs. Men han var inte den som tog plats i omklädningsrummet. Han hade integritet. Han var lågmäld och väldigt fokuserad innan han skulle spela.

– Jag blev jättechockad när jag hörde vad som hade hänt honom. En otroligt sympatisk och trevlig kille, fortsätter Hasse Baumann.

Publicerad:

LÄS VIDARE