Hagelin: Jag vill inte se någon annan med bucklan

Foto: Gene J. Puskar / TT / NTB Scanpix
HOCKEY

NEW YORK. De har vunnit två år i rad – men motivationen tycks inte sina det minsta.

Pittsburgh Penguins tänker bli första laget på 35 år att bärga tre raka Stanley Cup.

– Jag vill inte se någon annan med bucklan. Det skulle inte kännas rätt, klargör Carl Hagelin för Sportbladet inför nattens premiärmatch mot St. Louis.

Egentligen ska det inte gå att nå två Stanley Cup-finaler i följd i det samtida NHL.

Konkurrensen och lönetakets inbyggda matematik syftar, mer eller mindre uttalat, till att förhindra det. 

Men pingvinerna från stålstaden i västra Pennsylvania är alltså inte ens nöjda med att vara först sedan Detroit 97-98 att vinna två titlar på raken. 

När de för andra hösten i rad i natt går in i grundserien som regerande mästare gör de det med sikte på att bli först sedan New York Islanders i början av 80-talet att vinna tre.

– Vi spelare pratar inte så mycket om det, det är media som frågar om ”threepeat” hela tiden. Vi är än så länge bara fokuserade på att få en så bra start på grundserien som möjligt, säger Carl Hagelin under ett samtal med Sportbladet ett dygn innan premiären.

– Men det långsiktiga målet är förstås att vinna igen. Vi är ett gäng tjuriga vinnarskallar som siktar på seger i varje match och motivationen har absolut inte sinat. Jag har haft två underbara somrar tack vare bucklan och vill inte se någon från ett annat lag med den. Det skulle inte kännas rätt.

”Otroliga vinnare”

”Hagge” är övertygad om att Sidney Crosby  – superstjärnan  som i allt väsentligt avgör om framgångarna blir stora eller små – känner likadant. 

– Han och Malkin är otroliga vinnare. De tröttnar aldrig på framgångar. För dem skulle det dessutom blir fjärde titeln sammanlagt. Det tror jag är en extra sporre. En och annan har ändå vunnit tre, men får man fyra ringar, då tillhör man en väldigt exklusiv skara.

Foto: Jeff Roberson / TT / NTB Scanpix
Carl Hagelin satte avgörande målet i Stanley cup-finalen
Foto: John Locher / TT / NTB Scanpix
Crosby och Hagelin

Att laget – just på grund ovan nämnda lönetaksmatematik – tvingats göra sig av med trotjänare som Marc-Andre Fleury, Chris Kunitz, Matt Cullen och Trevor Daley ska inte behöva betyda så jättemycket, enligt sprintern från Nykvarn.

– Det känns tråkigt socialt, jag är god vän med allihop, och för exempelvis ”Sid”, som haft några av dem omkring sig sedan han inledde sin karriär, känns det nog lite konstigt nu i början, säger han.

– Men man är samtidigt van vid att sånt händer, så är det i den här branschen, och hockeymässigt tror jag inte vi får några problem. Den här klubben är väldigt  bra på att fasa in nya unga, bra  killar som fått mogna i AHL något år. 

Utmärkt form

Själv känner sig Hagelin – som ju avslutade förra säsongen genom att säkra mästerskapet med mål i tom kasse i Bridgestone Arena i Nashville – i utmärkt form.

– Det här är första sommaren under karriären jag inte haft några skavanker jag behövt ta hand om. Jag har istället kunnat fokusera helt på att bygga för den här säsongen och känner att jag har mer energi nu än jag brukar inför seriestarten.

Den energin kommer han att han ha nytta av under den resa mot nya triumfer som inleds i natt.

Svenskarna som vunnit NHL:s poängliga 00:18
ARTIKELN HANDLAR OM