Grönborg på läktaren är mer än bara en åskådare

1 av 2 | Foto: JIMMY WIXTROM
HOCKEY

”Har en dialog hela tiden”

MONTREAL. Sverige går för guldet i junior-VM, och man gör det med ett ­hemligt vapen:

Under hela turneringen har man haft hjälp av Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg:

– Rikard är ett väldigt bra bollplank för mig och vi har en dialog hela tiden, säger Juniorkronornas ­förbundskapten Tomas Montén.

Att en förbundskapten ser några matcher under en JVM-turnering är inte alls ovanligt. Det gjorde bland andra Pär Mårts. Men i år är det ­annorlunda.

Rikard Grönborg har varit på plats från första matchen och han blir kvar till finalen är spelad.

Och Grönborg är i Montreal mer än bara som åskådare. Hanfinns med runt laget både på träningar och matcher.

Använder Grönborg

Tomas Montén berättar att han använder Grönborg i väldigt många situationer:

– Vi har pratat hela tiden under turneringen och han har sett våra matcher och även våra motståndare. ­Senast i dag träffades vi på frukosten och pratade om vad han tycker om Kanada.

Du ser ingen prestige i att släppa in Rikard runt ­tränarstaben?

– Absolut inte. Vi har samma arbetsgivare och använder samma spelmodell. Vi har en dialog hela tiden och han svarar på alla frågor som vi har, det är kanon.

Sitter han även med på era tränarmöten?

– Ja, om vi vill det är han behjälplig. Han har ställt sig till förfogande med allt vi vill fråga om och det är ­jättebra.

Det är mer som att ha en nära vän på plats som man kan bolla ­saker med.

Följt matcherna

Tillsammans med målvaktstränaren Nizze Landén har Rikard Grönborg följt matcherna från läktarplats:

– Vi har inte haft direktkontakt under matcherna men han finns där om vi behöver ­använda honom, säger Montén.

Rikard Grönborg coachade ­Juniorkronorna under tre JVM-­turneringar. Vid två av dem hade han med sig ­Tomas Montén som sin assistent:

– Rikard är en bra vän till mig och vi har känt varandra länge. Det är mer som att ha en nära vän på plats som man kan bolla saker med. Samtidigt vill jag inte sätta någon extra press på Rikard så. Det här är vår turnering och vi som är uttagna som ska göra det.

Fotnot: JVM-semifinalen mellan Sverige och Kanada spelas 01.30 i natt och sänds i SVT1.

FAKTA

Målvaktsspelet

Kanadas målvaktspar med Carter Hart och Connor Ingram har inte imponerat. Felix Sandström hade en svår match mot Slovakien men har annars levererat. Bakom honom gick Filip Gustavsson in och spelade bra mot Tjeckien. Sverige måste vinna målvaktsmatchen.

Hantera hettan

Det blir hårt tryck på de svenska spelarna. Dels från Kanadas lag som nu får slå ur underläge, dels från en hemmapublik som kommer att försöka bära fram sitt lag till seger. Juniorkronorna får inte tappa fokus och dras med i någon byta chanser-hockey.

Superkedjan

Joel Eriksson Ek, Alexander Nylander och Carl Grundström har öst in poäng och vår superkedja måste fortsätta att leverera. Nu är Sverige också hemmalag och har fördelen av att byta sist, vilket gör att Montén kan styra när han vill ha in sina olika kedjor.