Luleås mardröm – ännu en tappad ledning

avJohan Håkansson

HOCKEY

LULEÅ. För fjärde gången tappade Luleå en ledning i tredje perioden.

– Jag vet inte vad jag ska säga längre. Det går inte att skylla på otur, säger lagkaptenen Niklas Olausson.

Luleå verkligen brottas med ett psykologiskt monster.

Gång på gång försvinner till synes klara ledningar på hemmaplan - och därmed viktiga poäng.

När det hände mot Frölunda erkände tränaren Thomas ”Bulan” Berglund att det var ett mentalt problem och att laget måste våga spela tiden ut.

Mot Rögle var allt upplagt för att slutligen besegra det där spöket. Luleå firade 40 år, föreningens samtliga lagkaptener genom åren var på plats och hemmalaget fick snabbt en ledning med 3–1.

Tjo och tjim

Det var tjo och tjim i Coop Arena och Luleå fick fyra lägen i rad att slutligen avgöra matchen i powerplay.

Men Coop-spöket slog till ännu en gång så fort tredje perioden drog igång. Daniel Widing reducerade med ett snabbt skott och sedan styrde Luleås back Joonas Jalvanti in kvitteringen i egen kasse.

– Målen går inte att försvara sig emot. Men herregud, vi har mängder av chanser att själva göra fler mål, det är för dåligt, suckar Niklas Olausson.

Ännu en gång ska han försöka förklara varför Luleå inte kan vinna.

– Det är faktiskt otroligt. Och nu går det inte att skylla på otur längre. Det är för dåligt.

Är det en stressande situation?

– Jag kan bara svara för mig själv och jag tänker inte så. Kanske faller vi tillbaka som lag och missar en press. Men herregud, vi leder ju matchen vid 3–2 och måste ju upp och spela. Precis som vi gör efter deras kvittering.

Om Luleå tidigare har tappat ledningar på grund av ängslan och feghet var det snarare oförmågan att göra egna mål som avgjorde nu.

– Ja, titta på målen de får. Jag vet inte hur vi skulle ha kunnat stoppa dem. Samtidigt har vi mängder med egna chanser. Det är otroligt att pucken inte går in. Och gör vi ett fjärde mål så vinner vi matchen.

Widing stor hjälte

Men den första trepoängaren kommer...?

– Det hoppas jag. Sitter vi här i februari och fortfarande inte har vunnit då vet jag inte vad jag ska göra...

Stor hjälte nu blev Daniel Widing. Det var han som tog laget in i matchen med ett snyggt 2–3-mål och det var han som avgjorde under straffläggningen.

Laget har flera gånger tappat ledningar i tredje perioden under säsongen och pratat om problemet. Men det är som om det gått troll i det hela. Daniel Widing kunde kvittera och ta matchen till förlängning.

Men även om Rögle åker hem till Skåne med glädje innebar resultatet att båda lagen ännu väntar på sin första trepoängare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå