SHL får NHL-regler från nästa säsong

Ett slagsmål kommer inte automatiskt innebära amtchstraff i framtidens SHL.
Ett slagsmål kommer inte automatiskt innebära amtchstraff i framtidens SHL.

SHL och Hockeyallsvenskan får NHL-regler till nästa säsong.

Ligorna kommer bland annat att införa ”coach’s challenge” och fem minuters utvisning vid slagsmål där båda spelarna är med på det.

– Det är bra för alla spelare och domare som slipper hoppa mellan regelverk, säger SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink.

Hockeyvärlden har länge varit splittrad när det kommer till regelverket. För en SHL-spelare gäller i bland olika regeltolkningar i SHL, CHL och Tre Kronor.

Men den tiden är förbi. Från nästa säsong ska de stora ligorna samköra – med NHL-regler. Något som Hockeynews var först att rapportera om.

Allt pekar på att internationella ishockeyförbundet klubbar beslutet under VM i Lettland och att sedan svenska förbundet gör detsamma kort därefter.

”Är jättebra”

Den största nyheten är möjligheten att utmana domslut, det som i NHL kallas coach’s challenge. Upplever en tränare att ett mål tillkommit på grund av offside eller målvaktsinterference får man utmana domslutet. Har man fel får man två minuters utvisning.

– Jag tycker det är jättebra, säger Tomas Thorsbrink.

– Sen kommer inte vi ha kameror vid blålinjen som i NHL utan det är den tv-produktion som redan finns. I Hockeyallsvenskan är det till exempel flera matcher som är enkameraproduktioner och då kommer vi nyttja det som finns.

Domarna kommer också ha möjlighet att videokolla alla större straff som döms ut.

– Har man till exempel dömt ut en femma för boarding meddelar man i högtalarna att beslutet är ”under review”. Antingen fastställer man femman eller så kan man gå ner på två minuter. Ett straff kan inte annulleras helt, säger Tomas Thorsbrink.

Tränarna kan i framtiden se över mål som gjorts efter exempelvis misstänkts offside.
Tränarna kan i framtiden se över mål som gjorts efter exempelvis misstänkts offside.

Det finns inte en risk att matcherna hackas upp och blir väldigt långa? Att upplevelsen blir sämre?

– Den risken finns alltid, men i Sverige har vi redan situationsrummet som tittar på alla mål ändå så jag vet inte hur många utmaningar det blir. Det kan säkert bli några offsidesituationer.

– Sen har man andra vågskålen att man vill att det ska bli rätt, men det gäller att vi utarbetar snabba rutiner så det inte blir fem, sex minuters konferens. Det blir ingen bra produkt.

”Tränaren kan få matchstraff”

Sista stora grejen blir skillnaden i hur man bedömer slagsmål. Är båda spelarna med på det kommer straffet blir fem minuter och sedan tillbaka i spel i stället för matchstraff.

– Samtidigt är NHL hårdare om det är så att en spelare inte är med på slagsmålet. Dessutom ställer det här stora krav på lagen, i nya reglerna får även tränaren ett match penalty om det blir slagsmål under matchens sista fem minuter.

Reglerna kommer inte gälla från division ett och nedåt eller i junior- och ungdomshockeyn.

– Men nu slipper elitspelare och domare hoppa mellan regelverk. Sen kan vi titta på utveckling av regler och utbildningsmaterial tillsammans med andra ligor, säger Tomas Thorsbrink.

Inte heller tränarna går säkra – snart kan även de få matchstraff.
Inte heller tränarna går säkra – snart kan även de få matchstraff.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!