Slutspelsderby direkt för mästarna

Tampa Bay Lightning tog hem 2020 års Stanley Cup-buckla – covid-19-edition.

Efter nattens förlust mot Dallas står det nu klart att de regerande mästarna ställs mot Florida Panthers i årets första slutspelsrunda.

Det blir första gången någonsin lagen i ett Florida-derby i slutspelet.

Det blev ett andra möte på två dagar mellan två av Sveriges bästa backar – John Klingberg i Dallas och Victor Hedman i Tampa Bay. Dallas, som fortfarande är utanför slutspel, behövde verkligen en vinst för att fortsätta tampas mot Nashville om den fjärde och sista slutspelsplatsen i Central Division.

Men istället för en svensk uppvisning i slagskott blev det en veteran som tog över showen. Joe Pavelski, 36 år gammal, gjorde två mål och två assist i Dallas 5–2-vinst. Pavelski, som kanske mest är förknippad med San José, har därmed gjort 50 poäng denna säsong.

Florida-derby

Förlusten innebär att Tampa Bays jakt på Carolina i toppen är över, och laget får nöja sig med en andraplats i divisionen. Detta innebär dock att vi får ett Florida-derby i slutspelets första runda, då nattens förlust innebär att man ställs mot Florida Panthers.

Detta blir första gången någonsin lagen möts i ett slutspel. Lagen får två chanser att känna på motståndet innan allvaret, då Tampa Bay möter Florida i de två avslutande grundseriematcherna. I slutspelet förväntas stjärnduon Nikita Kucherov och Steven Stamkos vara tillbaka från skada i Tampa Bay.

– När de lämnar rinken på måndag vill jag att de ska tänka: ”Herregud, vi möter Tampa Bay i slutspelet”, sade Lightning-forwarden Pat Maroon till The Athletic efter Dallas-matchen.

John Klingbergs Dallas har två matcher mot Chicago kvar. Där krävs det full pott – samt att Nashville tappar förlorar minst en av sina kvarvarande bataljer.

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum

Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Pat Maroon.
Pat Maroon.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!