”Han är vår bästa spelare”

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Sveriges NHL-kung heter just nu Mika Zibanejad.

Han stod för ytterligare en assist när New York Rangers i natt tog femte raka segern hemma mot Boston – och därmed rycker han i toppen av den blågula poängligan.

– Jag ägnade mig åt mental träning i somras och jag tror att det har hjälpt, säger han till Sportbladet efter 4-2-vinsten.

Foto: Abbie Parr / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

New York Rangers fortsätter alltså vinna – och Mika Zibanejad, lagets nye förstecenter, fortsätter göra poäng.

Mot Boston i natt spelade han fram till ett av Jimmy Veseys två mål och är därmed uppe i sammanlag 18 poäng (8+10) på 17 matcher.

Med det leder han svenska poängligan, tre poäng före Dallas-backen John Klingberg.

– Framspelningen ikväll var väl kanske inte den snyggaste, men det är såklart roligt att få bidra såpass mycket. Jag ägnade mig åt mental träning i somras och jag tror att det har hjälpt, säger den 24-årige stockholmaren när  vi träffar honom efter Boston-matchen.

”Rolig utmaning”

Han fortsätter:

– Jag vet inte om det låter rätt att säga att jag försökt spela ut ett ”underdog”-kort, men det var kanske inte så många som trodde att jag skulle kunna ta rollen som förstecenter och jag har tagit det som motivation, jag har en möjlighet att visa att jag verkligen kan det. 

Att ”DJ Zbad” – som han kallar sig när fuskar som discjockey vid sidan av hockeyn – klarat att ta över efter borttrejdade Derek Stepan får väl ses som bekräftat nu.

– Vi har bara spelat sjutton matcher ännu och det finns fortfarande rum för förbättring. Men jag ser det som en rolig utmaning och försöker bli bättre hela tiden.

”Vår bästa spelare”

Henrik Lundqvist, som stoppade 31 Bruins-skott och enligt coachen Alain Vigneault stod för säsongens mest stabila insats, svävar dock inte på målet vad gäller den unge landsmannen.

– Jag tycker Mika är vår bäste spelare, säger han.

– Det är inte bara det att han producerar mycket poäng. Han gör ett enormt jobb även defensivt och vinner till exempel väldigt många viktiga tekningar i egen zon. Han är bra på allt just ny.

Nästa chans att visa sina färdigheter får den svenske poängkungen på lördag, då Rangers har en matiné (19.00 svensk tid) mot Edmonton hemma på Madison Square Garden.

▪▪▪

För första gången sedan han debuterade förra säsongen tvingades Auston Matthews stå över en match med Toronto Maple Leafs på grund av skada i natt.

Men lagkamraterna klarade sig fint ändå och slog Minnesota med 4-2. William Nylander bidrog med en assist och danske keepern Frederik Andersen motade 35 skott.

– Det var Andersen som besegrade oss, säger Wild-coachen Bruce Boudreau.

▪▪▪

Tampas stjärnor visade återigen musklerna under nattens bortamatch i San Jose.

Gästerna från västra Florida vann med 5-1 och den obönhörliga kedjan med Nikita Kucherov, Steven Stamkos och Vladislav Namestnikov stod för sammanlagt nio poäng.

Även Anton Strålman bidrog, med en assist.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM