Henrik Lundqvist: ”Tar bort det bästa”

Svenske NHL-stjärnan ger sig in i debatten

Foto: Erik Simander/TT
HOCKEY

Henrik Lundqvist är först ut i Andreas Johanssons nya podcast.

Och han är starkt kritisk till den allmänna utvecklingen i ungdomsidrotten, där vikten av att vinna tonas ner och tabeller slopas från U13 och under.

– Jag minns själv hur jag var som tioåring. Det fanns inget bättre än att åka på cuper och få vinna matcher, säger Henke.

Foto: Paul Chiasson / TT / NTB Scanpix

Henke tävlade redan som ung och menar att det är en orsak till att han är där han är idag.

– Som tävlingsmänniska fanns inget bättre än att få vinna, att få känna att man fick belöning för all den där tiden man la ner. Och att förlora lärde man sig också mycket av. Det gjorde att man uppskattade vinsterna så mycket mer, säger han.

”Barn kan hantera det”

– Finns inte det har jag svårt att se var moroten finns. Du måste lära dig förlora och vinna för att växa både som person och idrottsmänniska. Tar man bort det, det bästa som fanns som barn, då vet jag inte vad idrotten är. Idrott går ju ut på att tävla och få mäta sig med andra och även med sig själv. Finns inte det blir det lite som ett vakuum.

– Jag vet inte varför det blivit så här. Om det är press från föräldrar, eller att det sätts för mycket press utifrån. Men jag tror barnen kan hantera det och ibland undrar jag om det inte är mer att föräldrarna inte kan göra det.

Podden finns i sin helhet på hockeyfromtheheart.com under torsdagen.

Henrik Lundqvist och först ut och sedan väntar ytterligare fem redan inspelade avsnitt med Nicklas Bäckström, Håkan Loob, Nicklas Lidström, Douglas Murray och Darius Kasparaitis.

LÄS OCKSÅ: Kristoffer Bergström om att slopa tabeller för barn: Ja, alla vinner på detta

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Podcast