Luleås guldhjälte fick drömjobbet efter 20 år

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Melinda Olsson och hennes gamla dagbok.
Foto: Privat och bildbyrån
Melinda Olsson och hennes gamla dagbok.

Luleås tidigare guldhjälte och landslagsspelare Melinda Olsson blir tränare för klubbens damjuniorer.

En 20 år gammal dagboksanteckning visar att det varit hennes största dröm.

– Det var mamma som hittade den. Jag höll på att dö, haha, säger Melinda Olsson.

Melinda Olsson, 27, var med och tog samtliga fyra SM-guld med Luleå mellan 2015 och 2019 och spelade VM så sent som i fjol innan hon lade skridskorna på hyllan.

Men avbrottet från ishockeyn var ytterst tillfälligt då hon är tillbaka som huvudtränare till Luleås damjuniorer till hösten.

– Väldigt inspirerande och häftigt att vara med damjuniorerna. De vill bli någonting och det är roligt att vara en del av deras påbörjade karriär. Det här är något jag brinner för och vet att jag kommer att älska att göra, säger hon.

Foto: BILDBYRÅN
Melinda Olsson efter ett mål i Luleå.

”Blir man rörd över”

Sportchefen Mikael Forsberg lyfte i ett pressmeddelande såväl Melinda Olssons egen bakgrund och kunskap inom hockeyn men också att hon är ”bra på de lite mer mjuka värdena”.

– Det är fint. Det blir man rörd över. Jag har alltid varit en person som sett alla och som tycker alla är lika värda. I ett lag är man olika och har olika verktyg, men alla är personer bakom själva utförandet och det gäller att se det. Alla behövs i laget för att man ska ro i land.

Olsson kommer inte att vara med spelarna på hockeygymnasiet under dagtid utan fortsätta sitt arbete i butik i Luleå. Men ambitionen, om yrket är vad hon tror och hoppas på, är att vara en tränare inom damhockeyn så långt det går.

Drömt om att bli tränare

När hennes mamma rensade i sin lägenhet hittade hon nyligen en dagboksanteckning från när Melinda gick i första klass. Den visar att hon haft ambitionen länge.

Melinda skriver: ”Mitt dröm-yrke. Jag vill bli hockeytränare. För de är bra. Ja tyker om hockey. Hockeytränare lär barnen spela hockey”.

– Jag frågade mamma: ”Stämmer det här, är det jag som skrev?” ”Jajemän”. Haha. Att jag skriver tränare, det är lite kul. Där fick jag som svar på tal att jag kanske måste köra på det här och bli tränare. Det har tydligen varit en dröm längre bak.

Men du minns inte att det här har varit ett drömyrke?

– Nej inte så där. Men jag är väldigt nördig när det gäller hockeydetaljer. Jag har alltid varit ute och spelat landhockey med grannarna och min lillebror och det har alltid, alltid varit hockey vad jag än gjort. Har jag varit i träslöjden i skolan så har jag gjort en klubba. Det har varit hockey hela tiden. Så jag har varit ganska nördig.

Foto: Privat
Dagbok/Tankar Melinda 1B
Publicerad:

LÄS VIDARE