Döms till åtta års fängelse efter dödskraschen

avJonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Förra året omkom 16 spelare och ledare i juniorlaget Humboldt Broncos då deras lagbuss kraschade med en lastbil.

Lastbilschauffören som orsakade kraschen har nu fått sin dom.

Han döms till åtta års fängelse.

Det var den 6 april förra året som den hemska busskraschen inträffade i Kanada.

Humboldt Broncos juniorlag var på väg till säsongens viktigaste match när lagets buss kraschade våldsamt med en lastbil. 16 personer omkom och 13 skadades och de drabbade har sörjts över hela världen.

– Ett helt land är i chock och sörjer. Vår nationella hockeyfamilj är nära varandra, med rötter i nästan samtliga städer – stora som små – runt om i Kanada. Humboldt är inget undantag och i dag står hela landet och hela hockey­gemenskapen vid er sida, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau när han nåddes av den fruktansvärda nyheten.

– Det är ett hårt slag för hela landet, sa Henrik Sedin.

1 av 3 | Foto: Kayle Neis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Föraren av lastbilen, Jaskirat Sidhu

Har erkänt sig skyldig

Föraren av lastbilen, Jaskirat Sidhu, klarade sig oskadd och har tidigare i år erkänt sig skyldig till 29 fall av vårdslös körning.

Nu har domen kommit. Sidhu döms till åtta års fängelse för varje dödsfall och fem år för varje skadad person. Straffen kommer dock att avtjänas samtidigt, så han kommer att sitta i fängelse i åtta år, enligt CBC News.

– Jag visste att jag skulle bli besviken oavsett vad. Det finns ingen siffra som skulle gjort mig lycklig, säger tidigare NHL-spelaren Chris Joseph, far till Jaxon som omkom i kraschen.

Enligt domaren Inez Cardinal missade lastbilschauffören fyra varningsskyltar inför korsningen där olyckan skedde. Han körde dessutom över en stoppskylt med sin ”stora, tunga och dödliga” lastbil, rapporterar Yahoo Sports.

Raylene Herold, som förlorade sin 16-årige son Adam i kraschen, sa till reportrarna på plats att domen inte var till någon större tröst.

– Livet kommer inte att ändras för oss. Adam kommer inte tillbaka. Vi har en livstidsdom.

1 av 7 | Foto: JONATHAN HAYWARD / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Rekordlångt straff

Humboldt Broncos har släppt ett uttalande efter domen där det står att läsa:

”Det senaste året har varit extremt jobbigt. Att få detta avgjort i domstol är ett stort steg i processen att läka för de överlevande, de sörjande familjerna, vår organisation och vårt samhälle. Det finns delade meningar om domen, men det som är viktigt är att Mr. Sidhu har erkänt sig skyldig, visat ånger och har ställts till svar för sina oansvariga handlingar.”

Domen är den längsta någonsin i Kanada för vårdslös körning där inte alkohol är inblandat, enligt ESPN.

Laget gjorde sin första match efter olyckan i höstas. För några veckor sedan lämnade den sista Humboldt-spelaren sjukhuset, elva månader efter tragedin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM