Ishockeyförbundet

Ishockeyprofilerna i upprop mot ishockeyförbundet

Av: 

Mattias Karlsson

Tomas Ros

Hans Abrahamsson

Feltenmark.
Feltenmark.

HOCKEY

Tunga ishockeyprofiler gör en upprop mot Svenska Ishockeyförbundet.

Brevet är undertecknat av bland annat Börje Salming, Mats Näslund och Hardy Nilsson.

De kräver att förbundet omvärderar hanteringen av Anders Feltenmark.

34 ishockeyprofiler skriver i ett öppet brev: ”Vår uppfattning att avskedandet av Anders Feltenmark skett på ett otillbörligt sätt. ... Vi uppfattar förbundets agerande som synnerligen inhuman behandling av Feltenmark och vädjar till förbundet att göra om och göra rätt.”

Det var den 6 april som Sportbladet kunde avslöja att informationsassistent Anders Feltenmark, 58, fått sparken av Svenska Ishockeyförbundet.

Enligt förbundet skulle det handla om arbetsbrist och Anders Feltenmark har fått tystnadsplikt.

Anmälan ska vara orsak

Anders Feltenmark uppmärksammades under vintern på en situation inom förbundet och valde då att göra en polisanmälan om sexuellt ofredande.

Förbundsledningen har enligt uppgifter till Sportbladet ansett att Anders Feltenmark skadat förbundet och att det därigenom finns fog för uppsägning.

Anders Feltenmarks handlingar i samband med polisanmälan och i hans arbete som fackansvarig vid och efter anmälan ska vara orsaken.

Fick torftigt svar

– Vi reagerar mot det här, det är för många frågetecken, det finns en skyldighet för ishockeyförbundet att berätta vad som hänt. Generalsekreteraren Tommy Boustedt och styrelsen får göra ett klarläggande nu, vi borde få veta mer, säger Curt Lundmark och fortsätter:

– Förbundet fick skrivelsen i onsdags men deras svar var så torftigt, det var fan inte ens ett svar. Vill gillar Anders Feltenmark för han sitter på jobbet från morgon till kväll, han sliter som ett djur och det kan inte vara arbetsbrist.

Tre Kronor tidigare förbundskapten är tillsammans legendariske landslagsläkaren Lennart Hovelius och ishockeyprofilen Håkan Westergren initiativtagare till uppropet.

Hovelius jobbade 21 år i Tre Kronor, varav elva år tillsammans med Feltenmark. Nu kräver han en neutral person kommer in och går igenom avskedet:

– Tillsätt en opartisk jurist från Riksidrottsförbundet som granskar hur allt gått till i ärendet, säger han. Det handlar om en synnerligen märklig och orättvis behandling av en människa. Alldeles för många delar i ärendet är sekretessbelagda, säger Hovelius.

Sportbladet har sökt Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson om uppropet. I går sa han så här i en intervju angående avskedet av Feltenmark:

– Den här typen av personalfrågor hanterar av vår ledning. Jag har känt och jobbat tillsammans med Anders väldigt länge. Just hanteringen den senaste tiden, och att han lämnat, har hanterats av vår ledning och är inget som jag som ordförande kommenterar.

Men känner du dig trygg i beslutet som er ledning har tagit?

– Ledningen har hanterat den här frågan och gett information till mig och styrelsen på ett sätt som göra att jag känner mig trygg med det, ja. 

Brevet i sin helhet:

Upprop till styrelsen för Svenska Ishockeyförbundet

Informationsassistent Anders Feltenmark blev den 31 mars 2020, efter 24 års anställning, entledigad från sitt arbete vid Svenska Ishockeyförbundet p.g.a. arbetsbrist. Med anledning av de tidningsartiklar (Expressen, Aftonbladet och DN) som förekommit i ärendet är vår uppfattning att avskedandet av Anders Feltenmark skett på ett otillbörligt sätt. Vi ifrågasätter starkt hanteringen av Feltenmark och då han själv hänvisar till sin tystnadsplikt, råder för oss oklarhet i frågan.  Feltenmark, med sina 24 år på förbundet, varav många år som fackligt ombud, tillhör gruppen längst anställda och uppbär närmast ”Ikonstatus” i sin tjänst på förbundet. Han är, vad vi förstått, mycket uppskattad av journalistkåren. Vi uppfattar förbundets agerande som synnerligen inhuman behandling av Feltenmark och vädjar till förbundet att göra om och göra rätt.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Ishockeyförbundet

LÄS VIDARE

Dokument: Månaderna som skakade förbundet

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockeyförbundet

Ishockey