Hjärnskakningarna i SDHL

Experten: Vi är ett u-land

Av: 

Emelie Fredriksson

Mathilda Gustafsson

  • 52 hjärnskakningar i SDHL enbart under de senaste två säsongerna.
  • I en stor spelarenkät av Sportbladet larmar nu flera drabbade spelare om en ohållbar situation i många klubbar.
  • Vittnesmålen handlar om bristande kunskap och hjälp i klubbarna, självdiagnostisering – och skadeperioder som är onödigt långa.

HOCKEY

Hjärnskakningar kan få ödesdigra konsekvenser längre fram i livet och kvinnor drabbas lättare än män.

Sverige är dessutom ett U-land i frågan.

Det menar hjärnskakningsexperten Yelverton Tegnér, mångårig hockeyläkare och professor i idrottsmedicin.

1. Hur påverkas de spelare som drabbats av hjärnskakningar?

– Man kan drabbas av koncentrationssvårigheter, humörväxlingar, kronisk huvudvärk, yrsel och trötthet. I de allra flesta fall, om man inte blir bra inom tre år, har det blivit kroniskt. Det är tragiskt alltså.

Yelverton Tegnér har också varit läkare för damlandslaget i fotboll.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

– Det förs också diskussioner nu om att upprepade hjärnskakningar leder till demens så småningom. Det är väldigt, väldigt svårt att visa på det. Men all data som vi har tyder på att upprepade smällar mot hjärnor leder till bestående men så småningom. Vi har ännu inte haft något fall i Sverige med en kronisk skada på hjärnan som slutar i demens, men det är bara en tidsfråga innan det kommer.

– Depression och självmord är inte heller ovanligt. När man tittat på fall med upprepade smällar mot skallen i framför allt Kanada och USA kan man se många som som blir ordentligt nedstämda och till och med de som tar livet av sig.

2. Har kvinnliga ishockeyspelare större risk att drabbas än manliga?

– Ja det vet vi tyvärr, men det finns inget riktigt svar på varför. Vi vet bara att tjejer rent generellt oftare får hjärnskakningar än killar i likartade sporter. Visst kan muskulaturen ha betydelse. Men det som händer vid en hjärnskakning är att du får en rotation i kroppen i relation till huvudet och det är tveksamt hur stor betydelse nackmuskulaturen egentligen har. De flesta hjärnskakningarna kommer i situationer där du inte är riktigt beredd och har spänt dig.

3. Hur står sig Sverige när det gäller hjärnskakningar i ett internationellt perspektiv?

– Vi är ett u-land egentligen när man ser till det här med omhändertagande och förebyggande träning, förebyggande åtgärder och statistik på skador. Om man kollar på collegenivå i USA och Kanada som närmast motsvarar svensk elit så finns det ett helt annat system.

– Vi började försöka uppmärksamma det här, och slå larm, i slutet på 80-talet men ingen har lyssnat på oss tyvärr. Det är bra att man reagerar nu men det kan man tycka är lite väl sent. Indikationen i SHL, gamla elitserien, har funnits i många, många år.

PODD Efter alla hjärnskakningarna - här är farligaste sporterna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professorn i idrottsmedicinn, Yelverton Tegner, om hur tacklingar, nickar och smällar skadar hjärnan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Hjärnskakningarna i SDHL

LÄS VIDARE

Spelarna larmar om ohållbara situationen

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hjärnskakningarna i SDHL

SDHL Svenska damhockeyligan

Ishockey