Spionerade på Leksand

avEmil Eiman-Roslund, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

LINKÖPING. Björklöven förbereder sig inför kval.

Med att scouta och spionera live på bland annat Leksand.

– Det blir en mental kamp för SHL-lagen i ett kval, säger Björklövens sportchef Per Kenttä som såg ödesmatchen i Linköping som Leksand förlorade.

Det var en av de viktigaste matcherna för säsongen i Saab Arena.

Leksand, tabelljumbo, mot Linköping som är placerat precis ovanför kvalstrecket.

Ett ypperligt tillfälle för Björklöven – som leder hockeyallsvenskan och har 15 poäng ner till Timrå på tredjeplatsen – att se två potentiella motståndare i det kommande kvalspelet.

– Vi är inte där ännu, säger Kenttä snabbt.

Men fortsätter.

– Det är mitt jobb att ha koll på kommande motståndare. Vi spelade match i Norrköping i går (mot Vita hästen) och den här matchen låg bra till geografisk, säger Kenttä.

Foto: Tomas Ros
Kenttä följde inte med i spelarbussen till Umeå. Han stannade kvar i Östgötaland och spionerade på Leksand i stället.

”Hårt jobb som gäller”

Han var inte så imponerad av den första perioden i allmänhet eller av Linköping i synnerhet.

– Nej, ingen höjdarperiod.

Han hade då fått se Leksand göra öppningsmålet genom Spencer Abbott, ett slagskott som gick in via LHC-målvakten Jonas Gustavsson.

Sedan i andra perioden vände Linköping mot laget Kenttä spionerade på. Tidigt kom kvitteringen, slarv i mittzon ledde till att Broc Little tog sig enkelt fram till kassen och lade in 1–1 med en backhand. Och ledningsmålet kom sju sekunder före periodvilan, Jaakko Rissanen styrde in Hampus Larssons skott från blå och 2–1 till LHC.

Och det blev också slutresultatet i matchen, seger för Linköping som nu har tretton poäng ner till jumbon Leksand i tabellen med tolv omgångar kvar av SHL.

– Det var inte den bästa starten, men jag tycker att vi jobbade oss in successivt. Sedan var det en jämn batalj där vi drog det längsta strået. Så det är skönt, säger Linköpings Hampus Larsson till C More.

Spionen Kenttä har ett förflutet i Asplöven, som han tog upp till hockeyallsvenskan, och i Oskarshamn, som han tog upp till SHL.

Nu drömmer han om att göra samma resa med Björklöven.

– Det är hårt jobb som gäller och det är långt kvar. Men det är en mental kamp för SHL-lagen att kvala. Det gynnar lagen från hockeyallsvenskan.

Vad tycker de om standarden på bottenlagen i SHL?

– Ungefär som tidigare säsonger. De är varken sämre eller bättre.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM