Spark mot skrevet – kan nu bli avstängd

Svensken avslöjad av tv-reprisen

Av: Andreas Käck, Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

OSTRAVA/STOCKHOLM. Jonatan Berggren riskerar att stängas av.

Den svenske forwarden sparkade en tjeckisk spelare i skrevet.

– Det var bara rent oflyt. Självklart inte medvetet, säger han till Sportbladet.

Sverige körde över Tjeckien med 5–0 i kvartsfinalen. En match där utvisningarna haglade och irritationen hos hemmanationen växte sig starkare för varje minut som gick.

Juniorkronornas läkare Ryan Allenby anklagade de tjeckiska spelarna för att medvetet ha försökt skada Rasmus. Men det var inte bara Tjeckien som ägnade sig åt tjuvnyp.

Spark mot skrevet

Tv-bilder visar att svenske forwarden Jonatan Berggren gjorde en sparkrörelse mot skrevet på Tjeckiens Jan Sir.

Omedvetet, menar Berggren själv.

– Jag står framför mål och ska dra undan deras spelare och skydda vår målvakt Hugo Alnefelt. Då får jag en knuff av domaren och en tjeckisk spelare. Jag flyger bakåt och tappar balansen. Det är bara rent oflyt, säger han till Sportbladet.

Inget medvetet alls från din sida?

– Självklart inte. Man ser på video att de knuffar mig. Jag försökte bara hitta balansen.

Kan stängas av

Berggren fick ingen utvisning för tilltaget, men situationen kan komma att granskas i efterhand och i värsta fall kan 19-åringen bli avstängd och missa lördagens semifinal mot Ryssland.

– Det skulle vara otroligt tråkigt, men det är inget jag tänker på nu. Jag försöker bara blicka mot att jag ska spela mot Ryssland, säger Berggren.

Förbundskapten Tomas Montén säger så här om han är orolig att Berggren ska bli avstängd:

– Nej, jag tycker att han blir knuffad och ramlar. Jag såg inte när det hände, men har sett det i efterhand. Men det ligger inte i våra händer. 

I natt tar Internationella Ishockeyförbundet beslut om den händelsen, och/eller andra händelser under matchen, ska gå vidare till IIHF:s disciplinråd. Då blir det först ett förhör med Berggren. Dom kommer i så fall tidigast under morgondagen.

Laddar Matchlista
Publicerad: