Efter avskedet från Djurgården – här är Nymans nya klubb

Han lämnade Djurgården med två år kvar på kontraktet. 

Nu har Stefan Nyman, 46, gjort klart med storklubben Lugano där han återförenas med Linus Klasen.

– Han blev nog överraskad. Det ska bli spännande och inspirerande att jobba med Linus igen, säger Nyman. 

Det kom som en chock för alla djurgårdare när Stefan Nyman tidigare i veckan gav besked att han lämnar klubben efter sex år, med ytterligare två år kvar på kontraktet. Nyman har varit med på hela Djurgårdens resa från allsvenskan till SM-final.

Nu står det klart att anledningen var ett erbjudande från schweiziska storklubben Lugano. I dag presenterades Nyman som assisterande tränare åt finländaren Sami Kapanen, som är ny huvudtränare. 

– Allting känns bra. Jag har haft bra snack med både klubbledningen och Kapanen. Förutsättningarna att det ska bli bra tycker jag är goda, säger Nyman. 

Var det ett svårt beslut?

– Både ja och nej. Jag ville göra klart resan med Djurgården och med den avslutning vi fick tycker jag det blev så. För mig har det alltid varit en dröm vara tränare i Lugano. Jag har följt laget sedan jag var liten grabb. 

Vad gör Lugano så speciellt för dig?

– En klubb som har en enorm tradition och passion, och alla runt är extremt passionerad. Jag har som sagt följt laget länge och vet att det är en riktigt riktigt häftig utmaning. Det är tuffast möjlig villkor som gäller.

Stefan Nyman klar för Lugano.
Stefan Nyman klar för Lugano.

Återförenas med Linus Klasen

Ja, i Schweiz är Lugano ökänt för att göra sig av med tränare och var en klubb som inte har speciellt stort tålamod när det går tungt. Tränarstolen i sydligaste Schweiz, på gränsen mot Italien, brukar liknas vid en katapultstol. 

– Nu när möjligheten dök upp kändes det som en utmaning i min smak. Jag vet att det är ett av de tuffaste jobben i Europa, men känner en stor utmaning inför det.

I Lugano återförenas Nyman med puckgeniet Linus Klasen. De två har en historia ihop från tiden i Södertälje och även i Malmö. 

– Han blir nog lite överraskad nu när jag är klar. Nej, men det känns kul, verkligen kul att jobba med Linus igen. Inspirerande att se vad han har att komma med.

Klasen har den här säsongen haft en del skadeproblem, men svarat för 27 poäng på 31 matcher.

Lugano slutade sjua i ligan den här säsongen och åkte sedan ut i kvartsfinal. 

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ämnen i artikeln