Ottawas femetta – krossade Pittsburgh

HOCKEY

Efter matcherna i Pittsburgh anklagades de för att spela defensivt och tråkigt.

Ottawa Senators svar i natt? Total uppvisning på hemmais.

– Jag är nöjd med sättet vi spelar på och det är för att vinna matcher, säger Erik Karlsson efter 5–1-segern mot Penguins.

Det var inte många som tippade att Ottawa skulle gå långt i årets slutspel – eller ens ta sig dit från första början – men sensationslaget från den kanadensiska huvudstaden har knäppt experterna på näsan.

Med disciplinerat försvarsspel, lagkaptenen Erik Karlsson i högform och en sällsynt förmåga att vinna jämna matcher är Senators nu på allvar en utmanare till att lyfta Stanley Cup-bucklan.

”Golf är mer underhållande”

Efter de två inledande bortamatcherna mot Pittsburgh Penguins i konferensfinalen (varsin seger efter målfattiga historier) anklagades de dock för att spela allt för defensivt inriktat. Laget och inte minst tränaren Guy Boucher, som använder försvarssystemet 1–3–1, häcklades i sociala medier och bland annat blev ett supporterplakat utanför Penguins arena extra uppmärksammat: ”Det är mer underhållande att titta på golf än att se 1–3–1.”

Men när serien i natt fortsatte på kanadensisk mark gav Ottawa svar på tal. Med eftertryck.

Foto: Sean Kilpatrick, TT
Foto: Jana Chytilova, Getty Images

Redan efter 48 sekunder stack Mike Hoffman fram klubban och satte påpassligt 1–0 för hemmalaget i ett kokande Canadian Tire Center.

Halvvägs in i den första perioden hade Senators sedan två drömminuter. Marc Methot, Derick Brassard och Zack Smith nätade i tur och ordning tätt efter varandra – och matchen kändes i praktiken avgjord.

Efter 4–0-målet byttes dessutom Pittsburghs succémålvakt Marc-André Fleury ut och in kom i stället Matt Murray, som fick göra sitt första framträdande sedan den 6 april.

Karlssons fina statistik

Resten av tillställningen blev mer eller mindre en transportsträcka. Ottawas segersiffror skrevs till slut till 5–1 och Senators kopplade därmed ett grepp om konferensfinalen (2–1 i matcher). Nästa match, även den i Ottawa, spelas natten till fredag svensk tid.

– Jag tycker att vi spelar en hockey som passar vårt lag, vare sig vi vinner med 1–0, 2–1 eller som nu, 5–1. Vi har kvaliteten som krävs för att göra mycket mål, men ibland går inte puckarna in, ibland gör de det. Samma sak gäller för Pittsburgh. Jag är nöjd med sättet vi spelar på och det är för att vinna hockeymatcher, säger Erik Karlsson till NHL Network på frågan om lagets ”tråkiga” taktik.

Svenskstjärnan svarade ”bara” för en assist i storsegern, men var inne på fyra mål framåt. Totalt är han hela +12 på de fem senaste matcherna i slutspelet.

Penguins: ”Spelade som skit”

Pittsburghs veterancenter Matt Cullen var inte på lika gott humör som Karlsson:

– Vi spelade som skit. Det finns inga ursäkter. Nu spelar vi i konferensfinalen, att göra en så här dålig insats i det här läget är inte acceptabelt, säger han till Pittsburgh Post-Gazette.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM