Lidström: Henke har otrolig vinnarskalle

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

avTT

HOCKEY

Senast Henrik Lundqvist guldjublade i landslaget var i Turin-OS 2006. Då var Nicklas Lidström med. Hockeylegendaren vet vad Henke bidrar med och vet att Sveriges chanser ökar efter målvaktens VM-intåg.
– Henke lyfter laget enbart med sin närvaro, säger "Lidas" till TT.

Henrik Lundqvist har inte spelat VM sedan 2008 och har två silver som bästa merit i turneringen. Senaste guldtriumfen i landslaget kom tillsammans med Nicklas Lidström i OS för 13 år sedan.
– Henke har en otrolig vinnarskalle, det syns på både träningar och matcher. Det smittar av sig och hjälper laget, hur han tävlar, hur han förbereder sig. Tävlingsinstinkten syns verkligen för medspelarna, men även för motspelarna, säger den förre Detroit-spelaren.

"Sverige blir bättre och bättre"

Lidström agerade rådgivare till förbundskapten Rikard Grönborg under höstens World Cup-turnering men jobbar just nu vidare med sin civila karriär i fastighetsbranschen. Den förre världsbacken har dock koll på Tre Kronor och årets VM-spel. Lettlandsmatchen var ett fall framåt, menar han.
– Sverige har blandat och gett under turneringen men det såg bättre ut mot Lettland. En viktig seger. Sverige kommer att bli bättre och bättre ju mer man spelar, säger Lidström, som hoppas på vassare offensiv.
– Sverige måste komma in mer på mål, man har mycket puck men skapar för lite målchanser. Men Lettland försvarade sig bra.

"Lojal lagspelare också"

Tre Kronors guldchanser ökar med en stjärna som Lundqvist i laget, anser Lidström.
– Sveriges chanser stärks nu. Henke kommer in med en viss status men är en lojal lagspelare också, säger han.
Tre Kronor hoppas på förstärkning av Nicklas Bäckström, som ännu inte lämnat besked om VM-spel. Hittills i mästerskapet har sju av 13 mål kommit från förstakedjan. Fler offensiva vapen är välkomna.
– Bäckström är en otroligt skicklig passningsspelare och har förmågan att lyfta en hel kedja på egen hand.