Tre Kronor krossade Tyskland i hockey-VM

Foppa hyllar Sverige: ”De är helt överlägsna”

Publicerad 2024-05-13

OSTRAVA. Tre Kronor sköljde över Tyskland och dominerade de två första perioderna.

Tysklands målvakt Philipp Grubauer fick svettas rejält.

– Han sa till mig att vi skulle dra ner på tempot lite, säger André Burakovsky efter 6–1-segern.

Tyskland har växt på landslagsscenen och visade i fjol att man sannerligen bör tas på allvar efter ett skrällartat VM-silver.

Men mot Tre Kronor spelade man inte som någon potentiell medaljkandidat. Sverige var överlägset och skrinnade bekvämt hem tredje raka segern i mästerskapet efter fem mål på två perioder.

– De är helt överlägsna och åker verkligen ifrån Tyskland totalt. Det är nästan så att 5–0 är i underkant, säger Peter Forsberg i Viaplays sändning efter den andra perioden.

André Burakovsky hade en storartad kväll och gjorde tre poäng, varav ett var Sveriges 5–0-mål. I mål stod hans lagkamrat i Seattle Kraken, Philipp Grubauer, som fick hela 35 skott på sig efter två perioder.

– Han sa till mig att vi skulle dra ner på tempot lite. Han fick många skott mot sig, säger Burakovsky med glimten i ögat.

Karlsson-mål direkt för Sverige

Tre Kronor fick en smakstart på matchen när tvåmålsskytten från i går, Erik Karlsson, stänkte in matchens första mål efter tre minuter.

Marcus Pettersson och Victor Olofsson ville inte vara sämre och med varsitt stenhårt skott, där den förstnämnde kom upp i 139,8 kilometer i timmen, såg de till att Sverige gick till pausvila med 3–0 på tavlan.

I andra perioden fortsatte målfesten.

Tre Kronor gjorde ytterligare två mål och ledde skotten med förkrossande 35–9 efter två spelade perioder.

Sverige bytte målvakt

Inför tredje perioden byttes Grubauer ut efter fem insläppta mål. Men fler Tre Kronor-mål skulle det bli då Erik Karlsson hittade fram till Isac Lundeström som direktsköt in Sveriges sjätte balja.

Tre Kronor vann med 6–1. Härnäst i hockey-VM väntar Kazakstan på torsdag.

– Vi får kontrollera matchen, spela vårt spel och inte känna oss stressade. Då blir det väldigt roligt att spela. Ju mer du spelar med pucken desto roligare är hockey, säger Burakovsky.

Följ ämnen i artikeln