Bjurman: Magiskt, Foppa

HOCKEY

Sportbladets krönikör om Foppas comeback: Hjärtat slog extraslag i natt

1 av 32

COLUMBUS. Welcome back, Foppa.

Så stod det på skyltarna som influgna fans från Colorado tryckte mot plexit i Nationwide Arena i natt.

Jag kan bara instämma.

Det var ingenting annat än magiskt att se nummer 21 på en NHL-is igen.

Foto: Foto: SCANPIX
Så här såg det ut i natt, när Peter Forsberg äntligen spelade NHL-hockey igen. Den svenske legendaren gick rakt in i Colorados namnkunniga kedja med gamle kompisen Milan Hejduk och unge stjärnskottet Matt Duchene. ”Det är bra hockeyspelare. Det ska bli kul att spela med dem”, sa Foppa före matchen mot Columbus Blue Jackets.

Vi svenskar är bortskämda med många stjärnor och stora spelare, men ingen har riktigt samma elektriska lyster som Foppa.

Den där 21:an vi helt sensationellt fick se på ryggen på en Avalanche-tröja här i Columbus i natt symboliserar så mycket mer än bara en otroligt bra hockeyspelare.

Inbyggt i det klassiska numret finns straffen i Lillehammer, två OS-guld, några av våra roligaste VM-guld, Hart och Ross och Calder Trophy, två Stanley Cup-triumfer, legendarisk tjurighet, otäcka skador, Börje Johanssons hakspets, fula tofflor och en folkkärhet bara sådana som Ingemar Stenmark och Björn Borg kan mäta sig med.

Hjärtat slog extraslag

Så ursäkta en romantisk och måhända överdrivet sentimental krönikör, men hjärtat slog några jublande extraslag över den där synen på Nationwide-isen.

Ursäkta mig också när jag säger att det för mig egentligen inte spelar någon större roll om hur hela det här äventyret slutar.

Jag har fått se Foppa i världens bästa liga ännu en gång och det räcker oerhört långt.

Synd bara att comebacken inte ägde rum på ett lite roligare ställe.

Alltså, det är inga fel på Nationwide Arena. Tvärtom, den hör med sina branta läktare till de häftigare jag besökt på senare år – och det var hjärtvärmande att se där fansen, några i Tre Kronor-tröjor, trycka sina Foppa-skyltar mot plexit under uppvärmningen.

Men Blue Jackets lockar inte så mycket folk till sin hemmaarena just nu och stämningen blir därefter; tämligen avslagen.

Kommer hem på måndag

På den punkten kan vi dock räkna med bättring de kommande dagarna.

Redan kommande natt spelar ju Colorado i Nashville – Foppas tillfälliga hemstad våren 2007.

Och sedan, på måndag, kommer de hem till Denver och Pepsi Center.

Då väntar fullständig kalabalik.

Som Peter McNabb – en Colorado-version av Lasse Granqvist som kommenterat Avalanche matcher åt kanalen Altitud i decennier– konstaterade när hemmadebuten kom på tal i går:

– Herregud, folk där hemma är fullständigt till sig. Foppa är en av de största idrottshjältar vi nånsin haft och hans återkomst kommer att behandlas som en religiös högtid.

Det sentimentala krönikörhjärtat lär slå ytterligare några jublande extraslag där och då.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL