Bjurman: Förlusten kan väcka de gamla slutspelsdemonerna

HOCKEY

Det är svårt att helt bortse från de spöken som jagar huvudstadslaget

NEW YORK. 2009 hade de 2–0 på Pittsburgh och 2010 hade de 3–1 på Montreal – sedan blev de utslagna i alla fall.

Så nog vaknade en och annan demon i Washington när New York Rangers i natt lyckades reducera 2–0-under-läget i årets slutspelsserie.

Men historien ska inte kunna fälla den här smartare, mognare upplagan av Ovetjkins Capitals.

Det är svårt att helt bortse från de spöken som jagar huvudstadslaget när man ser Nicklas Bäckström, Alexander Ovetjkin och de andra Washington Capitals-stjärnorna stappla av den knaggliga Madison Square Garden-isen med hängande huvuden efter söndagens 3–2-förlust.

De har alla varit inblandade i chockerande sammanbrott under de senaste årens slutspel och hade för sinnesrons skull behövt skaffa sig en mer eller mindre ointaglig ledning i serien mot Rangers. De erkänner det av förklarliga skäl inte, ”Bäckis” bara rycker på axlarna och säger ”nä, det tror jag inte” när jag efteråt hittar honom i en korridor i Gardens inre och frågar om det som hänt tidigare kan börja spöka nu, men naturligtvis hugger det till av oro i längst in i hjärteroten.

Förlust trots tur

Särskilt som de förlorade på ett så psykologiskt besvärande sätt. Medan Rangers-spelarna ser det som att de vann trots att allt i några avgörande nyckelsekvenser gick emot dem är det precis tvärtom för Capitals.

De lyckades döda ett långt tre-mot-fem-under-läge i första perioden.

De slapp se Rangers mål i sista hundradelen av andra perioden godkännas.

De kvitterade ett 2–1-underläge när lite drygt fem minuter återstod.

Och ändå fick de alltså stryk – under ordinarie matchtid.

Lägger massor av energi på domarna

Det är också, med Washington-ögon sett, något bekymmersamt att de efteråt slösar så mycket energi på att gnälla på domarna.

Sånt sorterar riktiga vinnare bort direkt.

Men likafullt:

Jag väljer fortfarande att tro på den här upplagan av det moderna Washington Capitals.

Laget har mognat så mycket det senaste året, blivit så mycket smartare och tålmodigare och säkrare, att historien inte ska kunna krascha ännu en slutspelsdröm i den amerikanska huvudstaden. Men de bör nog se till att vinna match fyra på onsdag.

Annars börjar de där demonerna dansa...

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL