”Jag trodde inte jag var aktuell”

HOCKEY

Harju om VM-nobben

16.45 i dag: Svenska Ishockeyförbundet informerar att Johan Harju är klar för VM-spel.

Dryga timmen senare meddelar han att han inte är redo.

– Jag var inte beredd, jag trodde inte jag var aktuell, säger Harju till Sportbladet.

Foto: Johan Harju.

För fem dagar sedan åkte Johan Harjus Norfolk Admirals ut ur AHL-slutspelet och han blev tillgänglig för VM-spel.

När Harju i går skulle resa hem till Sverige fick han en intresseförfrågan från Tre Kronors assisterade förbundskapten Roger Rönnberg.

– Jag pratade med Rönnberg under resans gång när jag sprang mellan planen, och ringde och väckte honom mitt i natten för han hade ringt mig. Då frågade han om jag var intresserad, det var som inget konkret. Då missförstod vi varandra lite grann, sen efter det hann jag inte få tag i honom och allt blev bara fel. Jag visste inte om det själv förrän jag hade landat, det blev lite kommunikationsfel där, berättar Harju.

”Tillför inget”

Men du kände först att du ville åka?

– Jag sa att det är klart man är intresserad men sen kände jag att det var rätt beslut att inte åka, jag kände mig inte riktigt redo, det har varit lite strul och så. Så det kändes som rätt beslut.

Var det något som växte fram under resan?

– Absolut inte, jag fick en intresseförfrågan och var inte beredd att säga nej direkt, jag ville fundera lite grann men det var därför.

Varför tackar du nej?

– Jag kände mig inte redo, jag känner inte att jag kan tillföra något, jag har inte varit på is på ett tag och så, då känns det som att jag först måste komma in i det och sådär, då känns det bättre att skita i det och satsa på nästa säsong och hoppas få spela med landslaget under säsongen.

Inte beredd

– Jag var inte beredd på det heller, då kändes det inte rätt.

Är VM något du har funderat på under AHL-slutspelet?

– Faktiskt inte, eftersom jag inte haft någon kontakt med dem under slutet av säsongen. Då trodde jag inte att jag var aktuell, sen fick de skador och det var väl därför det kom upp. Jag var inte beredd på det, men det är klart man alltid vill spela för Sverige, jag har spelat två VM och det har varit skitkul båda gångerna.

”Vill vinna något”

Harju har ju även hunnit med en presskonferens i Luleå i dag när det meddelades att han är klar för Luleå hockey nästa år. I siktet: SM-guld.

– De hade en bra säsong i år och jag tror de har något bra att bygga vidare på. Jag kommer hem för att vinna något, jag tror vi har bra chans att vinna och jag tror vi får ett bra lag, det är det som lockar.

Hur bra är Johan Harju nu?

– Han är väl mer erfaren, har fått lite rutin och är lite mer komplett tror jag än de senaste säsongerna jag gjorde.

Ska du vinna poängligan?

– Haha, ah, det vet jag inte. Men vi ska gå långt med laget i alla fall.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor