Har Parkinsons – tvingas sluta

HOCKEY

”Känns hemskt”

Foto: Björn Hellkvist tvingas lämna Rögle BK.

Rögles tränare Björn Hellkvist tvingas sluta.

Hans Parkinsons sätter stopp för tränarkarriären.

– Ett jättestort beslut som känns hemskt att ta, säger han.

Förra hösten fick Rögles tränare Björn Hellkvist diagnosen Parkionsons sjukdom. En sjukdom som innebär rörelseproblem, stelhet och skakningar.

Han har trots det fortsatt att jobba som tränare, men nu tvingas han sluta.

– Det är en ond spiral av medicinering. På matcherna tvingas jag dopa upp mig till den grad att jag inte kan sova på natten. Den lilla grad av dopamin som man har på natten som ska lagras uteblir. Då får jag ta mer medicin – eller också havererar jag dag efter match, säger han till Rögles hemsida, där han berättar om hur sjukdomen yttrar sig för honom:

– Mitt grundstadie är att jag blir enormt stel och får kramp. Utan medicin är jag väldigt stel. Medicinen gör att jag kan röra mig på ett relativt normalt sätt: Men det är sjukt svårt att hitta balansen där man rör sig på ett normalt sätt varje dag. Antingen har jag för mycket eller för lite medicin. Antingen sitter jag still och kan inte röra mig, eller så skakar jag och "ormar" mig lite grand – vilket är ett tecken på för mycket medicin.

Hansson/Wennström tar över

Tränaransvaret i Rögle tas tillvidare över av Roger Hansson och Magnus Wennström.

– Det är upp till oss som grupp att ta ansvar och växa för Björns skull. Både ledare, spelare och organisation. Vår ambition är fortfarande att ha en sportorganisation med tre coacher i båset. Vi inleder denna process omgående men ber att få återkomma lite längre fram i frågan, säger sportchefen Roger Elvenes till Rögles hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM