”Drag i hela föreningen”

HOCKEY

Skellefteå AIK siktar på seriesegern: ”Skitroligt”

SKELLEFTEÅ. De har varit nere i den djupaste avgrunden och vänt.

Nu är Skellefteå på väg mot serieseger igen.

– Det är drag i hela föreningen, säger sportchefen Lasse Johansson.

Foto: Klubbdirektör Pea Isrealsson var med när det vände för Skellefteå.

Fredrik Warg körde moonwalk efter sitt 1–0-mål och Yared Hagos firade mest av alla i Skellefteå Kraft Arena i går kväll när han placerade in 3–0 i slutet av den andra perioden.

Skellefteå håller på att dansa sig till sin första serieseger sedan 1981.

4–1-vinsten mot Modo betyder att laget har kopplat greppet om förstaplatsen med endast sju omgångar kvar att spela.

”Jättefin målgest”

– Wargs målgest var jättefin. Det är kul med grabbar som bjuder till med målgester, så att det inte bara är jag. Jag vet inte om han har kollat in moonwalks på youtube eller vad han har gjort. Men den får han gärna fortsätta med, säger Yared Hagos med ett flin och fyller i:

– Hittills har vi spelat bra under hela säsongen. Vi är helt klart nöjda, so far so good. Men det är ändå i slutspelet det gäller.

Grundserievinst betyder en prissumma på en miljon kronor, samt fördelen att välja motståndare först i slutspelet.

– Pengarna kommer i andra hand. Slanten tar vi alltid emot, men just att vinna serien ju skitroligt. Leder man efter 55 omgångar har man varit det bästa laget, säger sportchefen Lasse Johansson.

Annat var det för 14 år sedan. Skellefteå harvade i dåvarande Division 1 och konkursansökan var påskriven och klar, men lämnades aldrig in.

Vill gå för guld

Klubbdirektören Pea Israelsson var med och vände på skutan och har sedan följt med på vandringen mot den absoluta toppen igen.

– Vi är en del personer som varit med hela vägen och vi har haft en hel bygd i ryggen. Det har gett oss en jätteskjuts. Jag är den tråkiga typen som tar en dag i taget, match för match. Vi har vetat var vi vill komma; tillbaka till elitserien och sedan så småningom kunna gå för SM-guld. Vi har tagit det steg för steg, säger Israelsson och fortsätter:

– Vi vet våra begränsningar och att vi inte är någon jätteförening. I dagarna tog vi till exempel beslutet att på allvar se över möjligheten att bygga en ny träningsanläggning. Ska vi fortsätta få fram talanger som de vi har i dag är det en jätteviktig sak. Om vi inte producerar talanger skulle vi inte kunna ligga där vi ligger.

ARTIKELN HANDLAR OM