”Känns lite konstigt”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Ersberg matchvinnare när KHL drog igång igen

Foto: VIASAT HOCKEY, BILDBYRÅN

I drag drog KHL igång igen – blott fem dagar efter den tragiska flygolyckan där nästan hela Lokomotiv Jaroslavls lag dog.

I den första matchen vann de regerande mästarna Salavat Julajev efter att Erik Ersberg hoppat in och spikat igen.

Men trots segern märkte man på spelarna att glädjen inte var som vanligt.

– Det känns lite konstigt att spela match såhär nära inpå allt, erkänner han.

KHL-säsongen skulle egentligen ha inletts i torsdags, men premiäromgången sköts upp på grund av tragedin med Lokomotiv Jaroslavls lag.

I dag drog dock säsongen igång. Först ut var de regerande mästarna Salavat Julajev som tog emot svensklaget Atlant.

Matchen inleds med ett tal och en tyst minut för att hedra de offren till olyckan och dess familjer. Spelarna var märkbart tagna, precis som publiken. När matchen inleddes var det helt tyst på läktarna och intensiteten på isen var inte som normalt.

– Jag började på bänken, och för första gången i hela mitt liv så kändes det inte så tokigt att börja på bänken. Man har inte tränat så bra de sista dagarna, man har varit som i dvala, berättar Salavats svenske målvakt Erik Ersberg, som spelade en säsong med Stefan Liv och dessutom kamperat ihop med honom i Tre Kronor.

– Vi var bra kompisar och kom väldigt bra överens i landslaget där vi umgicks en del. Jag tyckte att det var en bra vän, även om vi inte umgicks på somrarna och så. Han var en fantastisk människa – som du säkert har hört 100 gånger förut.

”Inte så mycket tjo och tjim”

I Salavat, som i mängder av andra hockeylag, har spelarna påverkats av tragedin.

– Det har varit ganska speciella träningar. Man märker att det inte är så mycket tjo och tjim. Men alla är professionella och försöker göra ett så bra jobb som möjligt, säger Erik Ersberg.

Ersberg fick hoppa in inför den andra perioden, då ställningen var 3–0 till Atlant. Trots att Ersberg tyckte att det var skönt att sitta på bänken uppskattade han ändå att få hoppa in.

– Det är det som är positivt med att få börja spela igen. När man väl är inne i matchsituationer så kopplar man bort allt det andra ganska bra. Det sitter i ryggraden, då är man fokuserad, säger han.

Ersberg blev till slut något av en matchvinnare då han höll nollan och Salavat vann med 5–3.

– Det var bara att gå in och spela. Men hela laget spelade bra så jag hade inte så mycket att göra. Det gick ganska enkelt för mig, säger han.

Hur viktigt känns det med hockeyn just nu?

– Det är ju en himla konstig situation allt det här, man får ju verkligen perspektiv på tillvaron. Annars kan man ju tjura över ett insläppt mål, men det är ganska värdsligt egentligen.

Ett svenskmål

– Men det var ju skönt med en seger. Det känns lite konstigt att spela match såhär nära inpå allt, men man vill ju ändå vinna när man väl är här.

Atlants 1–0-mål, som var säsongens första i KHL, gjordes av Patrik Zackrisson, som även spelade fram till 3–0. Robert Nilsson assisterade till två av Salavats mål.

Från dagens övriga matcher kan vi notera att Martin Thörnberg assisterade till två av Torpedo Nizjnij Novgorods mål i 3–0-segern mot Vitijas Tjechov.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN