Den fantastiska centerskolan

HOCKEY

Markus Ljungh: Vet inte vad det är

Västerås går som tåget.

Och man gör det med en centerbesättning där tre av fyra killar har en medelålder på 19 år.

- Vi får och tar ansvar, säger talangen Markus Ljungh som sköt dubbla mål i senaste 5-2-segern mot Borås.

Foto: Markus Ljungh.

Västerås toppar allsvenskan och man gör det på ett imponerande sätt. Senaste segern plockades mot Borås och stannade vid 5-2.

Spelar som veteraner

Än mer imponerande blir det när centeruppsättningen synas. Tre av fyra killar har bara knaper seniorerfarenhet, men spelar redan som fullfjädrade veteraner:

Markus Ljungh, 20

Markus Kinisjärvi, 19

William Karlsson, 18

- Det är bara kul att vi är så många unga centrar och att vi tar till vara på det ansvar som vi har fått. Mats (Waltin, tränaren) ser inte till åldern utan bara på vad du presterar, säger Markus Ljungh som slog igenom redan ifjol och då utsågs till hela seriens bästa junior.

I år har William Karlsson slagit alla med häpnad som förstecenter i stekheta kedjan med Peter Öberg och Broc Little.

Markus Kinisjärvi har i skymundan spelat oerhört stabilt.

Och det slutar inte där: de senaste säsongerna har klubben producerat centrar som Patrik Berglund (St Louis Blues), Mikael Backlund (Calgary Flames) och Dennis Rasmussen (Växjö Lakers).

- Det finns inga hemligheter, och fanns det så skulle jag berätta dem direkt. Och hittar du dem får du gärna ringa mig, säger Markus Ljungh angående centerfenomenet.

- Det finns en röd linje mellan seniorlaget och juniorlaget där man försöker ha samma spelmetod, och det underlättar övergången. Men det handlar ändå vad du presterar. Mats (Waltin) ställer krav och det ska han göra.

Dubbla baljor

Ungdomarnas frammarsch är en stor anledning till Västerås framgångar.

- Vi har olika spelartyper som gör sitt jobb varje dag, både killar med spets och killar som sliter och kämpar utan att gnälla, menar Ljungh som själv skickade in dubbla baljor mot Borås.

Det var hans första mål sedan premiären.

- Det var skönt att det lossnade lite, men det är inget som jag har grubblat över. Jag har skapat chanser och haft lägen, och till slut lossnar det, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM