Hovet byggs om för 300 miljoner

HOCKEY

Blir en hypermodern arena till VM – AIK och Dif jublar

Här är beskedet som får AIK och Djurgården att jubla.

Stockholms stad planerar att bygga om Hovet för närmare 300 miljoner kronor.

– Det är extremt välkommet att politikerna är villiga att investera i våra utrymmen, säger AIK:s ordförande Peter Mellqvist.

Hovet är i dag den äldsta och mest omoderna arenan i elitserien.

Hovet fick tak i början av 1960-talet och sedan dess har bara mindre ombyggnader skett. Men om bara två år kan både AIK och Djurgården spela sina matcher i en hypermodern arena.

Byggförslag snart

Stockholms stad har gett en amerikansk arkitektfirma, som specialiserat sig på just ombyggnader av arenor, uppdraget att ta fram en huvudplan över hur det nya Hovet ska se ut.

– Vi har under lång tid pratat om att renovera Hovet och nu vill vi ta ett helhetsgrepp. Syftet är att ge klubbarna bättre möjligheter att öka sina intäkter, säger Stefan Prucha, utvecklingschef på SGA Fastigheter – det kommunala bolag som äger både Hovet och Globen.

Om ett par veckor väntas arkitektfirman presentera sitt förslag.

Sedan kommer klubbarna och arenabolaget AEG att få säga sitt innan allt går vidare till politikerna för ett beslut.

– Vi har fått okej från politikerna att göra den här utredningen och något kommer att hända. Men sedan måste till ett politiskt beslut innan det går att påbörja, säger Prucha.

Men det börjar bli bråttom. Nya Hovet ska enligt planerna stå klart till ishockey-VM på hemmaplan 2013. Enligt uppgifter till Sportbladet beräknas ombyggnaden av Hovet och Globen kosta närmare 300 miljoner kronor.

– Det är en siffra som även jag har hört, men det var något som togs fram innan jag kom in i bilden, säger Stefan Prucha.

AIK och Djurgården har framför allt två önskemål med den tilltänkta renoveringen.

Bättre möjligheter till försäljning av mat och dryck i speciella vip-utrymmen samt större publikkapacitet.

Öka åskådarantalet

– Det enda vi är intresserade av är att vi ska kunna öka våra intäkter, och att det blir en bättre arena både för publiken och för oss. Det gör vi dels genom att sälja fler biljetter, dels genom att kunna av den försäljning som sker i arenan.

I dag har Hovet plats för 8 500 åskådare. AIK:s ordförande Peter Mellqvist ser gärna att den siffran ökas till 10 000 åskådare.

En utbyggnad begränsas dock av att Hovets fasad är k-märkt, men Peter Mellqvist tror att det går att

lösa ändå.

– Både vi och Djurgården har i dag en ståplats som tas upp av stolar. Genom att

göra en renodlad ståplatsläktare på ena kortsidan skulle publikkapaciteten kunna ökas, säger AIK:s ordförande.

ARTIKELN HANDLAR OM