Viktig seger för Linköping i jumbofinalen

Publicerad:
Uppdaterad:

Timrå allt längre ner i bottenträsket

TIMRÅ

Förlust igen!

Timrå sjönk allt djupare i Elitseriens bottenträsk efter 2-4 mot Linköping. För fjärde matchen i rad blev det förlust i ödesdrabbningar mot lag i tabellens bottenregioner.

- Visst ser det helmörkt ut, men vi får inte ge upp hoppet. Om en simmare lägger av så drunknar han. Vi måste visa att vi har stolthet och inte vika ned oss i fortsättningen, sade Timrås assisterande tränare Nicklas Thorén.

Med tio poäng upp till närmaste lag så tycks Timrå ligga ohjälpligt sist i tabellen. Inte ens en rejäl ommöblering i lagdelarna och en offensivare roll för lagets landslagsstjärna Henrik Zetterberg gav något nytt liv i Timrås närmast obefintliga anfallsspel.

Mardrömsöppning

Timråpublikens poänghopp släcktes redan efter 16 sekunders spel då Per Eklund dundrade in 1-0 efter en tabbe i Timrås försvarsspel.

Det snabba baklängesmålet gjorde Timråspelarna ännu mer ängsliga och i rädslan för att göra misstag i egen försvarszon blev hemmaspelarna allt för passiva och stillastående på skridskorna. Den bjudningen var Linköping inte sena att utnyttja och Peter Casparsson kunde helt oattackerad ta sig igenom Timråförsvaret och pricka in 2-0.

- Vi var helt enkelt urusla under de två första perioderna. Att bara få till åtta skott duger inte, konstaterade Nicklas Thorén.

Det var först sedan Fredrik Johansson ökat på Linköpings ledning till 3-0 som ångesten släppte och Timråspelarna vågade satsa på sitt vanliga offensiva spel. Det gav också utdelning i form av två mål - men mer än så blev det inte.

Starkt försvarsspel

Brandon Convery punkterade matchen och räddade en rättvis seger till Linköping då han i matchens slutminuter prickade in 4-2 i tom Timråbur.

Linköping spelade klokt efter sina resurser och såg efter det tidiga ledningsmålet till att samla sina styrkor i en tät försvarsbox. Timråspelarna kom aldrig in framför Linköpingsmålet utan förvisades till sarghörnen.

- Jag är mycket nöjd med försvarsspelet. Under de första två perioderna lyckades Timrå inte skapa en enda riktigt farlig målchans. Förklaringen är hårt arbete av spelare med en bra och ödmjuk inställning, konstaterade Linköpingstränaren Mats Weidestål.

Målvakten Mikael Sandberg är klippan i Linköpings försvarsspel. Sandberg spelar mycket säkert och stabilt och skapar ett lugn som också speglar av sig i backarnas arbete.

Linköpings seger var frukten av ett gediget lagarbete med Stefan "Myran" Gustafsson, Mikael von der Geest och Brandon Convery som de nyttigaste kuggarna i lagmaskineriet.

I Timrå var målvakten Fredrik Andersson klart bäst. I slutperioden visade Markus Mathiasson hetast vilja.

Ove Byström/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN