Han är sämst genom tiderna - men ingen vågar sparka honom

HOCKEY

Drevet står utanför Globen och väntar.

Det drev som Mona Sahlin kallade hundra små ångvältar har fått upp vittring.

Drevet ställer frågan:

Överlever Hardy Nilsson Sweden Hockey Games?

Ja, ni läste rätt.

Den stolta men totalt onödiga och meningslösa turneringen Sweden Hockey Games har plötsligt fått liv. Inte för att diverse skador gjorde att den lilla enmansångvälten Magnus Wernblom till slut drev in i Tre Kronor på det där sköna svenska sättet när till och med en gigant som Wernblom tas in så att det verkar som om han får vara med enbart därför att ALLA andra svenska spelare är sjuka.

Nej. Hettan kring Sweden Hockey... gäsp... Games har inget med Wernblom att göra.

Det har inte ens med svensk hockeys så kallade kris att göra.

Den har med Hardy att göra.

Enbart med Hardy.

Nu står journalisterna vid ringside och filmar Hardy. Inte Jörgen Jönsson och de andra stjärnorna utan fokus är på Hardy. Minsta skiftning i mungipan analyseras. Minsta tecken till spelarna antecknas. Allt kan användas mot Hardy. Allt kan läggas in i den stora vågskål som heter Svensk Hockeys Framtid eller snarare brist på framtid. Allt stavas Hardy.

Betydelselöst - men inte för Hardy

Habile Hardy har varit ifrågasatt länge. Han har radat fiasko efter fiasko. Han är sämst av alla svenska förbundskaptener. Inte ens VM i Sverige gick bra utan göteborgarna kunde se Tre Kronor hamna på en pinsam tredje plats.

Och i år i de tre meningslösa och totalt onödiga turneringarna ute i Europa har Sverige blivit 3-3-5. Två segrar av tio möjliga. Ett i det närmaste totalt fiasko.

Jag tror det var Albert Svanberg på SVT som la ribban för tonläget när han sa att Tre Kronor måste bli etta eller tvåa i Sweden Hockey Games. Annars måste Hardy gå.

Jag har egentligen inga synpunkter på det.

Min enda synpunkt är väl att det är fel turnering att ställa frågan kring. Sweden Hockey Games betyder ju... ingenting. Inte för någon annan än Hardy. Det är som om AIK skulle sparka en tränare efter genomklappning i La Manga. Det gör man inte.

Hardys arbetsgivare vet att Sweden Hockey Games är en skitturnering och ingen bör rimligtvis ställa misstroende efter en skitturnering. Det är nästan så att man anar ett gammalt Rickard Fagerlund-trick bakom Häng Hardy-kampanjen; pigga upp turneringen genom att göra den till en fråga om Hardys överlevnad. Det säljer biljetter.

Det luktar nästan lite Bert Karlsson över det hela.

Nu tror jag inte att Albert Svanberg på Statstelevisionen samarbetar med Hockeyförbundet. Jag var på Publicistkklubbens debatt i går kväll i Stockholm där Carl Bildt alldeles briljant ställde frågan hur Erik Fichtelius kan bli fockad medan hans chefer som godkänt hans korrupta deal sitter kvar.

Albert Svanbergs chefer klarar sig helskinnade med andra ord.

Kanske vet de nåt...

Det är lite så med Hardy. Han är otvivelaktigt boss. Spelarna lider men Hardy står kvar. Till och med efter det största fiaskot i svensk idrottshistoria i Salt Lake City satt han kvar utan att de ansvariga sviktade i sitt stöd. Till och med efter resultatlistan 7-3-5-3 i stora mästerskap sitter han kvar. Han är vår sämste förbundskapten genom tiderna men han sitter kvar som om förbundspamparna inte ens vågar avsätta honom.

Kanske vet de nåt vi inte vet.

Kanske vet de att det inte är Hardys fel.

Kanske vet de att vi inte är bättre än så här. Kanske vet de att anledningen till att vi förlorat mot Vitryssland i OS och mot Slovenien i Ungdoms-OS förra veckan var att vi inte är bättre. Kanske vet de att vi inte kan bli bättre när spelarna kommer från ett land där vi har 65 646 registrerade spelare medan Kanada har 586 998, USA har 473 109, Tjeckien har 74 019 och Finland har lumpna 59 144 - men de har inte heller funnit nåt på åratal.

Ryssland har bara 49 503 men de har ju också problem.

Sverige kanske inte är en av de stora längre. Kanske har vi inte ens varit det. Sverige har väl aldrig vunnit nåt när alla de bästa varit med.

Allt kanske inte är Hardys fel.

Inte riktigt allt.

Däremot borde en sak vara HELT klar; torpedhockeyn är död. Stendöd. Den har bara skapat problem. Det borde till och med Helige Hardy haja. Torpedhockeyn gav två guld till Djurgården men internationellt var systemet sönderläst efter en match mot Kanada i OS.

Nu är den bara ett problem och om Hardy vill fortsätta att administrera det problemet är det hans problem - och förbundets problem.

Då är hans tid ute.

Inte om vi blir två eller trea på ett stolpe in eller ut.

Lasse Anrell