Karlssons milstolpe – 400 poäng i NHL

Publicerad 2016-11-23

NEW YORK. I natt skrev Erik Karlsson historia – igen. 

Han blev blott femte svenske backen i hela NHL-historien att säkra sin 400:e poäng.

– Det är givetvis kul, men inget jag kommer att tänka så mycket på förrän karriären är över, säger den svenske stjärnan till Sportbladet efter att ha avgjort Ottawas bortafajt mot självaste Montreal.

Nicklas Lidström, Börje Salming, Fredrik Olausson och Calle Johansson.

Fram till igår var de enda svenska backarna som producerat 400 poäng eller fler i NHL:s 100-åriga historia. 

Men när Ottawa i natt gästade Montreal blev även Erik Karlsson medlem i den exklusiva klubben (och det efter avsevärt många färre matcher än de övriga herrarna).

Han spelade först fram till ett mål signerat Mike Hoffman och satte sedan själv den avgörande 4-3-pucken fem och en halv minut in i tredje perioden.

– Jaså, gamle Calle också....ja, det är ju givetvis kul att nå en sådan milstolpe och nämnas i samma andetag som såna killar, säger ”King Karl” när vi talar med honom efteråt.

– Men det är inget jag kommer att gå och tänka på nu. Jag tror det är sånt man uppskattar först när karriären är över och dit är det förhoppningsvis många år.

”Ett riktigt flytmål”

Målet i natt, som alltså blev matchavgörande, var ett inte alltför märkvärdigt skott den 26-årige smålänningen svepte in från långt håll, ute vid sargen.

– Det var ett riktigt flytmål. Jag såg att det stod en kille framför kassen och försökte bara få in pucken och den gick rakt in. Skönt ändå, fortsätter han.

– Framförallt är jag glad över att vi vinner. Vi fick stryk med 4-1 i förra matchen och behövde komma tillbaka snabbt och det gjorde vi.

Montreal-backen Nathan Beaulieu träffades under matchen av ett skott på strupen och kördes i ambulans till sjukhus med vad som verkade vara andningssvårigheter.

Efteråt meddelar coachen Michel Therrien dock att han fått rapporter om att den 23-årige kanadensaren mår bra.

  Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se