Stoppas från World Cup efter misshandel

HOCKEY

Ryssland försvagat: ”Landets bäste – blivit tvingade”

Foto: AP
Slava Vojnov dömdes förra året till fängelse för att ha misshandlat sin fru.

NHL har satt ner foten.

Ryske backen Slava Vojnov – dömd för misshandel av sin fru – portas från World Cup.

”Vi har blivit tvingade till att byta ut honom”, skriver ryska ishockeyförbundet.

Den ryske ishockeystjärnan Slava Vojnov dömdes 2015 till tre månaders fängelse för att ha misshandlat sin fru i oktober 2014.

”Jag fick bara en snabb skymt av fotona på fruns skador men det var väldigt mycket blod. Hemma hos Vojnov upptäckte polisen blod över hela sovrummet”, skrev LA Times-journalisten Nathan Fenno då.

Utvisades från landet

Vojnov stängdes av från NHL-spel och utvisades ur landet.

Trots det blev backen uttagen till det ryska World Cup-laget senare i höst, men nu står det klart Vojnov stoppas.

NHL-organisationen, som ligger bakom turneringen, har bestämt sig för att porta den 26-årige backen som ersätts av Tampa Bays Nikita Nesterov.

”Vi har inte tiden till att hantera alla problem gällade hans NHL-avstängning. Det ryska ishockeyförbundet har gjort allt för att lösa situationen, men NHL har sina egna regler. Det ryska ishockeyförbundet respekterar organisationens beslut och har blivit tvingade till att byta ut honom”, skriver ryska ishockeyförbundet på sin hemsida.

Missnöjda med beslutet

Ryssland, som spelar i samma grupp som Sverige, är tydliga med att markera sitt missnöje mot turneringens beslut även om man ”respekterar beslutet”.

”Vi vill poängtera att Vyacheslav Voynov är en av landets bästa backar. För inte så länge sedan gifte sig Slava med sin fru och lever lyckliga”, skriver förbundet.