Brynäs IF

Abrahamsson: Fritt fall nu för Leksand

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

GÄVLE. Andra raka hemmasegern för Thomas Berglunds Brynäs.

”Bulan-effekten” är på väg att lyfta laget i tabellen.

Leksand? De är fritt fall för tillfället.

Och hur står det egentligen till med den fysiska statusen?

Plötsligt var det fullsatt i Gavlerinken. Plötsligt andades det framtidstro hos den annars hårt prövade och många gånger fåtaliga Gävlepubliken.

De fick se en match med två helt olika ansikten. Anförda av en pigg Mattias Ritola inledde Leksand klart bäst. Brynäs uppträdde segt, både i skridskoåkningen och i tanken, och satte sig gång på gång i svåra situationer.

Ledningsmålet var ett exempel. Puck i rundeln som inte kunde hanteras i passningsfickan och gav Ritola fri väg in. Brynäs hade prestationsångest och såg ut att ha holmgången i Skellefteå kvar i benen. Inte minst syntes det på förstakedjan som matchades hänsynslöst i tisdags.

– Det var ingen idé att prata om taktik i periodpausen. Det var ju 47 saker som var fel. Vi sa att vi kan förlora matchen, det kan vi ta, men inte på grund av att vi inte vågar gå ut och agera, sa assisterande tränaren Petter Nilsson efteråt.

Brynäs vågade och Leksand hade bara ork för en period. Brynäs inte bara kom in i matchen i den andra perioden, de tog över den och när de äntligen tog sig in framför Oscar Alsenfelt kom också målen.

Förstakedjan klev fram

Viktigt också att andra spelare än de tre i förstakedjan klev fram. Adam Brodecki gjorde första målet Pathrik Westerholm det andra.

Den sistnämnda är för övrigt det största förvandlingsnumret sedan Thomas Berglund tog över laget. För ni ska veta att det har suckats och stönats i Gavlerinken över varför Pathrik och tvillingbrorsan Ponthus värvades från Bofors.

Efter tränarbytet har de visat varför.

Brynäs är konsekventare i sitt spel sedan Berglund tog över. Ser ut att orka mer. Ser ut att ha en större tro på att vad de håller på med förr eller senare ger resultat.

I tredje perioden var Brynäs aldrig hotat. De vågade fortsätta anfalla och hade samtidigt full kontroll bakåt. Greg Scott styrde in 3–1 och sedan det kändes närmare 4–1 än en reducering. Till slut kom också 4–1 i tom bur.

På rätt väg

Brynäs är på rätt väg. Mycket har sett bättre ut sedan Thomas Berglund tog över, även om inte segrarna har kommit. Självförtroende börjar pumpas in i laget, men nu handlar det om att spela bra över tid.

Då är jag mer bekymrad över Leksand.

För fyra omgångar sedan hade dalalaget två raka segrar och fem poäng till godo på Brynäs. Efter fyra raka förluster och 4–17 (!) i målskillnad är Leksand på kvalplats med två poäng upp till Brynäs.

Leksand hade jagat hela säsongen och när de äntligen kravlade sig över strecket och dessutom skaffade en marginal neråt tappade de allt. De har kastat bort ett bra läge och nu står Andreas Appelgrens lag med ryggen mot väggen inför avslutningen

På tal om Appelgren. Just nu lyckas han inte få sitt lag att lyfta.

Det ser segt och tröttkört ut. Jag funderar på hur Leksand har använt uppehållet för att förbereda sig inför den absolut viktigaste delen av säsongen? När flera spelare börjar hänga på klubban redan i den andra perioden är någonting fel.

Om inte Leksand kan eller orkar prestera mer än det här blir det garanterat en tuff avslutning av säsongen.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brynäs IF

Leksands IF