Luleå nerpetat av förra årets insats

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SVT

Luleå stannar på lika många poäng som gruppettan Lukko Rauma, lagen är lika i inbördes möten och norrbottningarna har tolv mål bättre i målskillnad.

Ändå slutar man efter finska laget i tabellen – för att man slutade sämre i fjolårets inhemska liga.

– Det är helt sjuka regler, säger Lucas Wallmark till NSD.

Ja CHL:s sista gruppspels omgång är minst sagt rörig. Växjö Lakers får vänta ett dygn efter match för att få reda på om de är gruppsegrare eller ute ur turneringen.

Ännu otydligare blev det för Luleå. Laget var redan klara för avancemang men sista gruppmötet med Lukko Rauma skulle avgöra om man gick vidare som gruppetta eller bästa grupptvåa.

Lika inbördes

Lukko Rauma vann med 2-0 och därmed stannade lagen på exakt samma poäng. Inbördes har lagen varsin seger och 3-3 i målskillnad. Vän av vanlig ordning tittar då på målskillnad där Luleå har imponerade 32-6 gentemot Lukko Raumas 21-7, men trots det vinner Lukko Rauma tabellen. Anledningen är att CHL bortser från målskillnad och i stället går på vilken tabellplacering laget hade i fjolårets inhemska liga.

– För oss är det surt att vi inte kan knipa gruppsegern i vår grupp, säger Anders Burström.

Ja vad säger du om regeln?

– Vad ska man säga, vi visste förutsättningarna. Regler är regler, det är inte så mycket att tycka om. Vi hade möjligheten att säkra det på eget bevåg.

Skellefteå förlorade

Lucas Wallmark är desto mer frispråkig om vad han anser om reglementet:

– Det är helt sjuka regler. Men det är inget vi kan skylla på nu i efterhand, vi var medvetna om vad som gällde. Men det är sjuka regler egentligen, det tycker jag, säger han till NSD.

■ ■ ■

Skellefteå förlorade också sin sista match i gruppen, 3-5 borta mot Helsingfors, men till skillnad från Luleå så vinner man sin grupp oavsett.

Publicerad: