Mejla

Hans Abrahamsson

Vad är det för snack!?

Abrahamsson: Tomas Montén kan inte gå bakåtlutad in i ett slutspel på kanadensisk mark

HOCKEY

VICTORIA. Magsjuke-kaos eller ej.

Tomas Montén kan inte gå bakåtlutad in i ett slutspel på kanadensisk mark.

Nu är det hög tid att pressa fram bröstkorgen och visa spelarna vem de ska ta rygg på.

Jag läste en intervju med Tomas Montén på Hockeynews när det stod klart att Juniorkronorna ställs mot Schweiz i kvartsfinalen. 

”Det är en 50/50-match. Möter vi Schweiz åtta gånger vinner vi fyra och de fyra.”, säger Montén där.

Jag var tvungen att läsa igen, och jo, han säger verkligen så.

Vad är det för snack!?

Bara 50 procents chans att vinna en kvartsfinal mot Schweiz?

Har inte Montén högre tankar om det här laget tycker jag han begår tjänstefel. 

Juniorkronorna har inte förlorat mot Schweiz i JVM-sammanhang sedan 2003, då turneringen spelades i Halifax. Sedan dess har nationerna mötts nio gånger och samtliga har slutat med svensk seger.  Sedan vet jag lika väl som alla andra att det handlar om olika årgångar och att det är svårt att jämföra.

Men nio gånger av tio är Sverige bättre än Schweiz i JVM. Och av det jag har sett av Schweiz så här långt i turneringen är det ingen exceptionellt bra årgång.

Handlar inte om att nedvärdera

Budskapet från Montén inför mötet med Schweiz borde vara: 

”Slår vi inte Schweiz har vi inte i en semifinal att göra.” 

Det handlar inte om att nedvärdera någon motståndare eller att inte respektera Schweiz.  

Klart att Schweiz inte är någon lätt motståndare, men vem har påstått att det är lätt att spela slutspel i ett junior-VM?

Ingen.

Men av de fyra lagen från den andra gruppen som Sverige kunde ha ställts mot är Schweiz det bästa alternativet. Det säger jag sju dagar i veckan. Schweiz har inte samma spets som Tjeckien, Ryssland och Kanada. Även om de har en vass förstakedja, med Philipp Kurashev i spetsen, och Marco Lehmann (ni vet han som ordnade dubbla straffar) har varit överraskande bra.

Schweiz är en nation som måste gå väldigt nära max i gruppspelet och som sedan har haft svårt att lägga i ytterligare en växel i slutspelet. Senast schweizarna vann en kvartsfinal var för nio år sedan och då var energin och kunnandet definitivt slut. Den gången blev det 5–17 totalt i semifinalen mot Kanada och bronsmatchen mot Sverige.

Svårt för den inställningen

Nu hoppas (och tror) jag verkligen att det låter annorlunda när Montén pratar med spelarna innanför omklädningsrummets väggar. Samtidigt ska vi inte tro annat än att många av spelarna även hänger med i det som skrivs i medierna.

Från Monténs sida handlar det säkert om att försöka ligga lågt i förhandssnacket och pressa tillbaka förväntningar. Men också att ha en liten fallskärm om det skulle gå åt pipsvängen. Att då kunna säga: ”som jag sa på förhand så var det här en 50/50-match”.

Och den typen av inställning har jag svårt för.

Snacket om 50/50 mot Schweiz förstärker bilden av en förbundskapten som gjort allt för att pressa ner förväntningarna på sitt lag.

Inför turneringen rankades Juniorkronorna ner (bland annat av mig) och nämndes inte som någon het guldkandidat. Det är fortfarande högst oklart om det här laget har det som krävs för att gå hela vägen, men efter gruppspelet vet vi i alla fall att kapaciteten finns för att vara med och slåss om det.

Och lyckas inte Juniorkronorna vinna mot Schweiz i en kvartsfinal är det ett stort misslyckande. Inte någon 50/50-match.

En fantastisk hockeyfest väntar

Magsjukan som har härjat i truppen givetvis rört till det, men som det ser ut nu har inga fler insjuknat och åtminstone fyra av de fem som missade matchen senast ska vara tillgängliga.

Jag förväntar mig inte att Juniorkronorna ska leka bort Schweiz och vinna med en massa mål.

Däremot förväntar jag mig att man hittar ett sätt att vinna matchen. Det behöver varken vara snyggt eller spektakulärt. Från och med nu handlar det enbart om att vinna matcher

Lyckas det inte kan man verkligen snacka om blåsta på konfekten. För det finns alla förutsättningar för en helt fantastisk hockeyfest i mäktiga Rogers Arena till helgen. Semifinalerna och finalen blir högkvalitativa matcher inför 19 000 åskådare, de flesta fanatiska kanadensare. 

Där vill jag se Sverige som ett av fyra lag. 

Då gäller det att inte flacka med blicken utan att trycka fram bröstkorgen och verkligen tro på det fullt ut. 

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Av: 

Hans Abrahamsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten: Så slutar kvartsfinalerna i JVM

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

JVM i ishockey

Juniorkronorna

Tomas Montén