Svensk seger i JVM – trots galna självmålet

avHans Abrahamsson, Jonathan Ekeliw

Publicerad:
Uppdaterad:

VICTORIA. Juniorkronorna följde upp segern mot Finland med en 5–2-seger mot Slovakien, trots ett osannolikt självmål av Sverige:

– Jag har aldrig sett något liknande, säger TV4:s expert Sanny Lindström.

– Jag och Ersson skämtade om vem som ska bjuda på middagen och jag sa att jag får ta den, säger olycksfågeln Filip Sveningsson.

Juniorkronorna ledde med klara 4–1 med elva minuter kvar av tredje perioden, då inträffade det märkliga.

Oskarshamnsforwarden Filip Sveningsson kom loss med pucken från sarghörnet i egen zon. Men passningen blev helt felriktad och träffade i stället skridskon på målvakten Samuel Ersson innan den gick i mål:

– Jag ville ju spräcka måltorkan där… Nej, det är olyckligt. Jag försöker göra min gubbe och hitta (Rasmus) Sandin på bortre men får ett slag på klubban. Som tur var blev det inget avgörande mål, säger Sveningsson.

Vad sa de när du kom till båset?

– ”Bara glöm det, skit i det”. Något i den stilen, typ.

Hur lång tid tar det att glömma en sån grej?

– Eftersom vi vann la jag inte allt för mycket fokus på det. Jag och Ersson skämtade om vem som ska bjuda på middagen och jag sa att jag får ta den. 

Efter matchen la Filip Sveningsson ut en bild på Twitter där han och Ersson kramar om varandra. med texten ”Oroa er inte Sverige, Vi är fotfarande vänner. Inga hard feelings”

– Tråkigt för Sveningsson nu, men han kommer nog skratta åt det senare, säger Sanny Lindström.

1 av 7 | Foto: TV4 / C MORE

Höll med Wikegård

TV4-kollegan Niklas Wikegård la i stället skulden på Ersson:

– Jag vet inte vad han håller på med.

Något Ersson till viss del håller med om:

– Den där (pucken) borde jag nog hinna reagera på så jag tar nog på mig den, säger den svenske målvakten.

Vad tänkte du när pucken kom?

– Jag hann inte tänka så jäkla mycket, vad är det som händer… Det är sånt som händer, vi har lagt det bakom oss nu och skämtat lite om det. Vi vann matchen så då spelar det ingen roll, säger Ersson.

Trots det snöpliga självmålet hade Juniorkronorna inga större problem att vinna matchen med 5–2, sedan Isac Lundeström fastställt slutresultatet.

Blir gruppfinal mot USA

Två matcher inom mindre än ett dygn har resulterat i full pott för Juniorkronorna och en riktig drömstart på turneringen. Sex poäng är säkrade och natten till söndag väntar, med största säkerhet, en ren gruppfinal mot USA.

Inför mötet med Slovakien efterlyste förbundskapten Tomas Montén även utdelning från sina forwards. Och han fick som han ville.

Efter den första perioden stod det 2–1 sedan Lucas Elvenes gjort 1–0 och SHL:s skyttekung Emil Benström gjort 2–1-målet. 

Firma Elvenes/Bemström fortsatte även i mittperioden. Elvenes gav Bemström mer eller mindre öppet mål i power play fram till 3–1. 

Även 4–1 kom i power play. Fyra minuter in i tredje perioden skickade Erik Brännström in pucken efter ett skott från blålinjen.

Juniorkronornas nästa match spelas mot USA klockan 04.30 natten mot söndag.

Svenska medaljer i JVM genom tiderna 00:43
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM