Tre Kronor-doldisen: ”Ge aldrig upp”

avTomas Ros

Foto: Pontus Orre
Mathias Bromé

Mathias Bromé, 24, ratades som junior och spelade aldrig i tv-pucken eller i något av de yngre landslagen.

Nu ska ha med Tre Kronor till Moskva för Channel One Cup.

– Det är så häftigt. Visste att jag var med i snacket när jag fick ansöka om visum, men det blev en stor överraskning ändå, säger Mora-forwarden.

Uppväxt i södra Stockholm och hockeyskolad i det erkänt välrenommerade hockeyläroverket Huddinge IK.

Men aldrig någon av de där som alltid fick beträda isen när laget toppades eller när de bästa killarna fick träna med de ett år äldre spelarna.

En i mängden, som hockeyspelare.

– Jag var bara inte tillräckligt bra, säger Mathias Bromé efter ett träningspass med Tre Kronor på Mathias hemma-kvarter i Segeltorp någon kilometer från där Mathias växte upp i Örby.

Fick offensiv roll i Asplöven

Han valde att flytta till Västerås som junior, men hockeyn tog aldrig fart. Fick inte så mycket speltid och heller inte den roll han ville ha som hockeyspelare.

– Jag såg att det fanns något i Mathias. En otrolig vinnarskalle. Mathias växte upp under året i Happis och jag tror det gjorde honom gott att andas lite ren luft i Norrland, säger Per Kenttä, som 2015–16 var tränare, massör, sportchef, kock, materialförvaltare för Asplöven.

– Jag blev en mer offensiv spelare i Asplöven. Började förädla den delen och fick en nystart, säger Bromé.

Nu är det 2018. Bromé är en gedigen SHL-spelare som är en av de mer tongivande i Mora. Nu kan 24-åringen även skriva Tre Kronor-spelare på sin cv.

–Jag pratade med en vän i telefon när det ringde från ett nummer som jag inte kände igen och jag svarade inte. Googlade faktiskt det numret och såg att det var Johan Garpenlöv som hade ringt. Klart man fick lite puls och kanske fattade långt därbak vad det kunde handlade om, speciellt eftersom jag skickat in mitt passnummer till Ishockeyförbundet i november för att få rysk visum.

Ringde direkt sin tjej efter beskedet

Den första han ringde efter den trevliga nyheten var sin flickvän, Julia Östlund, som följt med på den långa hockeyresa som han varit ute på.

Nu ska han möta Ryssland på Legendarnas park i centrala Moskva och få chansen med de just nu bästa hockeyspelarna som är tillgängliga för hockeylandslaget.

– De råd som jag kan ge till alla hockeyungdomar är att aldrig ge upp. Älskar man hockey och vill spela hockey så ska man fortsätta så länge man kan. Mycket kan hända från man är i tonåren till dess man blir seniorspelare, säger Bromé.

Kloka ord.

Som många bör läsa om och om igen.

Sverige-Ryssland 16.30 direkt i TV 12.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor

Mora