Bjurman: Dahlin etta – svårt att inte bli tagen

HOCKEY

DALLAS. Välkommen till NHL, Rasmus Dahlin.

Nu är det bara att snöra på skridskorna, knäppa hjälmen och ta världens bästa liga med storm.  

Det kommer gå galant.

Vi visste att Rasmus Dahlin skulle väljas som etta i nattens draft i American Airlines Center i Dallas, vi visste hur det skulle låta när general managern Jason Botterill läste upp hans namn och hur det skulle se ut då den 18-årige supertalangen från Lidköping promenerade upp på scenen och drog på sig Buffalo Sabres-tröjan för första gången. 

Och ändå:

Det var svårt att inte bli lite tagen när det – strax före 02.00, svensk tid – väl hände.

Såg lätt chockad ut

Vi har trots allt inte sett en svensk i det exklusiva rampljuset sedan 1989, när Quebec Nordiques kastade sig över Mats Sundin, och att vara vittne när historia skrivs är alltid en stor upplevelse.

Själv såg Rasmus både euforisk, lätt chockskadad och – framförallt – lättad ut när han strax efter framträdandet på scenen mötte ett jättelikt mediauppbåd under läktarvalven. 

Nu – när han äntligen fått en hemadress och inte behöver känna att han befinner sig på ständig audition  – är det ju bara att börja spela hockey.

Inte så bara förstås – inte när man ses som en Messias och förväntas rädda en klubb som varit ute på golgatavandring i nästan ett helt decennium.

Men det vet han hur man gör, det kan han som du och jag kan klappa händerna – och jag är alldeles övertygad om att det var starten på en grandios NHL-karriär vi bevittnade i ångande heta Big D i natt.

Kommer blir en av de mest firade stjärnorna i ligan

Men i västra New York räcker det just nu bara att laget tar sig ur bottenslammet och gör en någotsånär anständig säsong för att de passionerade fansen ska jubla – och draftettan från Lidköping kommer, tror jag, att bli katalysatorn som vänder utvecklingen åt rätt håll.

Sedan, om några år,  har han, tillsammans med ännu oförlösta begåvningar som Jack Eichel och Alexander Nylander och Linus Ullmark, återupprättat Sabres status som storklubb.

Och själv är han vid det laget en av de mest firade stjärnorna i ligan.

Bara han inser att inte ska bry sig så mycket om förväntningarna och pressen.

Receptet består att i helt enkelt snöra på grillorna, knäppa hjälmen och köra på som vanligt.

Då kommer Rasmus ta NHL med storm.

▪▪▪

Draftens förstarunda blev – ännu – en blågul triumf även i övrigt.

Sammanlagt valdes sex svenska ynglingar under natten.
Det spekulerades på förhand i att Brynäs-backen Adam Boqvist skulle hamna utanför Topp 10, men Chicago Blackhawks tog honom redan som åtta. Luleå-sonen Isac Lundeström hamnade hos Anaheim Ducks som nummer 23 och precis efter honom kom skrällen: Minnesota Wild tog Leksands Filip Johansson. Vidare såg New York Rangers med sitt 28:e-val till att paxa ännu en Lundkvist – Nils i förnamn – och till sist fick Rasmus Sandin gå upp på scenen och dra på sig en Toronto Maple Leafs-tröja.

Vi blir påminda nästan dagligdags just nu:

Svensk hockeys sol står i zenit.

Foto: USA TODAY Network / Sipa USA

avPer Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL