”Vi kan slå vilket lag som helst”

HOCKEY

ÄNGELHOLM. Hetast i serien de senaste sju omgångarna och nu på säker mark.

En av anledningarna till Rögles lyft är tuffe defensive backen Janne Jalasvaara.

– Om vi jobbar så här kan vi slå vilket lag som helst, säger Jalasvaara efter 3–0-segern hemma mot Mora.

Sexpoängsmatchen hemma mot Mora var Rögles viktigaste match för säsongen och skåningarna vann den komfortabelt med 3–0.

Segern var Ängelholmslagets femte raka hemmaseger och den gör att laget är på säker mark ovanför kvalstrecket för första gången sedan den tionde omgången. 

Om man gör en formtabell på de senaste sju omgångarna är Rögle det hetaste laget i SHL. Den tidigare jumbon har tagit 16 av 21 möjliga poäng på dessa matcher.

– Jag vet inte varför vi är så bra. Vi gör vår sak och jobbar hårt varje dag. På varje träning jobbar vi hårt. Vi har en bra atmosfär. Alla hjälper varandra och vi har inga stora egon i vårt lag, säger backen Janne Jalasvaara.

Det här var Jalasvaaras elfte match i Rögle. Laget har vunnit fem av dessa och har visat upp ett försvarsspel som bara blir bättre och bättre.

”Vi har bra målvakter”

På de 26 matcher Rögle spelade innan Jalasvaara kom släppte laget in 3,8 mål i snitt per match. Men finländaren i laget har laget släppt in 2,4 mål i snitt per match. Den 33-årige backen har bara varit inne på fyra baklängesmål när lagen haft lika många spelare på banan.

– Vi har bra målvakter, svarar Jalasvaara och skrattar gott. 

Sedan fortsätter han:

– Nej, vi jobbar hårt. Det är bra, men jag stirrar inte på statistiken. Det är bra om jag kan hjälpa oss att vinna. Jag gör mitt jobb och jag bryr mig inte om poäng eller sånt. Det är segrarna som gäller.

Rögletränaren Cam Abbott hyllar gärna sin backklippa:

– Han har bidragit med väldigt mycket. Självklart är det fysiska spelet en del, men han är lugn och tar rätt beslut så många gånger. Han är väldigt stark och har stabiliserat vårt försvarsspel. Han är väldigt rolig i omklädningsrummet och är ett proffs.

Janne Jalasvaara har snabbt blivit en favorit bland Röglefansen. Mycket tack vare hans fina tacklingar som tidigare sänkt Jörgen Sundqvist i Brynäs och Frölundas Matt Donovan.

”Vi får inte vara nöjda nu”

Mot Mora fick han in en kanontackling mot Jason Akeson precis utanför egen blålinje.

–  Tycker du bara jag fick in en stor tackling, haha? Jag hoppas jag hade några till i statistiken, säger Jalasvaara och fortsätter prata om sitt fysiska spel.

–  Självklart gillar jag att spela ett fysisk spel. Det är bra för laget. Om nån skulle försöka tackla mig hela tiden skulle det inte vara kul. Jag skulle bli tvungen att titta över axeln varje gång jag är i sarghörnen. Om jag har tid och det finns utrymme att tackla nån kommer jag att göra det.

Segern gör att Rögle nu är på säker mark ovanför kvalstrecket. Visserligen har Mora, som är två poäng efter,  en match mindre spelad.

– I det här läget betyder det inget. Det är så många matcher kvar. Vi får inte vara nöjda nu. Vi måste fortsätta att jobba hårt.

Kan det inte ge en boost att ha gått om Mora i tabellen?

–  Jag tänker inte så. Jag tar det dag för dag. Om du tittar du på resultaten så skjuter du dig själv i foten som vi brukar säga i Finland, haha.

ARTIKELN HANDLAR OM