Malmö backade tolv miljoner kronor

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

avFredrik Jönsson

HOCKEY

Malmö Redhawks hade en fin säsong resultatmässigt - laget nådde semifinal i slutetspelet.

Men ekonomiskt blev det förlust med 12 miljoner kronor.

– Vi har haft det tufft, vi har krigat och löst det. Men vi kan inte gå med förlust nästa år, säger Mats Larsson, som är ordförande i Malmö Redhawks holdingbolag, till Sydsvenskan.

Säsongen 2015/16 gick Malmö Redhawks back knappt åtta miljoner kronor. Året efter gick klubben med vinst med 50 000 kronor. Den gångna säsongen blev dock en tung ekonomisk smäll.

Sydsvenskan har tidigare skrivit att klubben skulle gå back flera miljoner. Nu är summan officiell: Malmö Redhawks gick minus 12 miljoner kronor.

Kapitalfond täcker förluster

En lånefinansierad kapitalfond på 25 miljoner kronor täcker förlusten. De har fram till 22 oktober 2022 på sig att betala tillbaka pengarna.

Det positiva är att klubben får tio miljoner kronor mer i tv-pengar. Samtidigt ska klubben försöka spara in flera miljoner på spelarbudgeten.

– Vi sänker våra kostnader totalt med tio miljoner, det är inte bara spelarbudgeten vi har sänkt. Och vi får tio miljoner mer in i tv-pengar, säger Mats Larsson, ordförande i Malmö Redhawks holdingbolag, till Sydsvenskan.

Vill bli som Vegas

Enligt Larsson är det dock viktigt att Malmös unga lag får bättre villkor sportsligt.

– Vi har valt att öka kostnaderna runt själva laget, för att vårt unga lag ska få bättre förutsättningar. Det kan behöva mer stöd. Vi har själv ett arbetsnamn, vi ska bli SHL:s Vegas Golden Knights [Stanley Cup-finalisten i NHL]. Vi ska vara ett hårt arbetande lag utan superstjärnor, säger Mats Larsson.

– Vi ska hur långt vi kan komma med goda idéer och vanor samt en enorm lagkänsla. Vi måste tro på hur vi jobbar, vi har visat att de senaste åren blir spelare som kommer till oss bättre.

Förra säsongen budgeterade klubben med en publiksiffra på 6 900 åskådare. 2018/19 dras den siffran ner till strax under 6 000 personer. Om det blir slutspel kommande säsong kommer den ekonomiska vinningen blir större då klubbarna har förhandlat fram bättre bonusar.

ARTIKELN HANDLAR OM