Tidigare hockeyspelaren om sin nya karriär

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYR N

avEmil Carlsvärd

HOCKEY

Tidigare Rögleforwarden Simon Olsson, 28, avslutade oväntat sin hockeykarriär i december förra året, för att i stället satsa på att bli agent.

I en stor intervju med hockeysverige.se berättar han nu om det svåra beslutet, kontakten med spelarna och vad som krävs i yrket.

— Du måste älska att se individer utvecklas, säger Simon Olsson.

Mitt inne i dåvarande säsong med det tyska laget ESV Kaufbeuren kom beskedet att Simon Olsson bestämt sig för att lägga skridskorna på hyllan. Han hade inga skadeproblem eller liknande, utan anledningen till beslutet att bli agent växte fram efter att han fått ett privat meddelande.

— Jag fick ett meddelande från Patrik Aronsson och Patrik Carnbäck om att de ville träffas. Jag var inte helt hundra på om det hade med min situation i Tyskland att göra. Men jag fick en känsla av att det kunde handla om den här yrkesrollen, säger Olsson till hockeysverige.se.

Efter deras möte kom Olsson snabbt fram till sitt beslut. Han tog genast farväl av sin tyska klubb - och ishockeyn.

”Det var kanske det tuffaste beslutet jag tagit”

— I början var det tufft. Det var kanske det tuffaste beslutet jag tagit. Man fick sig en tankeställare. ”Ska jag verkligen lägga av? Jag är ju ganska bra på det jag gör?”. Men samtidigt så kändes det ovisst varje år man spelade i Hockeyallsvenskan bland annat. Det här jobbet var för mycket det jag ville. Alla har sagt att det här passar mig väldigt bra och att jag borde hålla på med det här. Jag har fått väldigt mycket stöd från familjen, framför allt min farfar, säger han.

Ännu inte agent

Ett drygt år senare har Simon Olsson kommit in mer och mer i verksamheten. Men agent är han inte ännu. Han utbildas fortfarande av sin firma, AC Hockey.

— Man gör utbildningen ute på fält. Jag ska vara ute på marknaden ett visst tag innan jag blir agent. Efter att man varit ute på fält går man en kurs där man senare får göra ett prov. Godkänd där och licensen är din.
Trots sin korta tid inom branschen har Olsson redan börjat knyta till sig kontakter med spelare som är firmans klienter, samt börjat få koll på vad som behövs för att lyckas som agent.

”Jag gläds mer åt deras framgångar än mina egna”

— Jag får behålla så jäkla mycket av den sporten jag älskar med det här jobbet. Jag är i ishallen varje dag och möter spelare och ledare. Jag brukar påminna juniorerna som är våra klienter att de har en sådan drömchans. Jag gläds mer åt deras framgångar än vad jag gjorde åt mina under min egen karriär. Jag älskar att se individer utvecklas. Sådant skojar man inte bort. Du måste kunna se vilka som är talanger och vilka som en dag kommer att kunna bli NHL-spelare. Det är i slutändan vad allt handlar om egentligen.