SDHL Svenska damhockeyligan

Nya regeln inför SDHL-slutspelet

Av: 

Ellinor Åkeson

HOCKEY

SDHL-slutspelet står för dörren.

Nytt för i år är att straffavgöranden slopas.

– Jag tycker att det är häftigt att man tagit bort straffarna, så att det måste avgöras i sudden, säger Damkronornas förbundskapten Ylva Martinsen.

Efter att fjolårets säsong avslutats riktades hård kritik mot straffläggning som avgörande spelform i slutspelet. Svenska Ishockeyförbundet öppnade då upp för förändring, vilken nu träder i kraft.

”Varje match ska avgöras. Vid lika resultat efter ordinarie speltids slut förlängs matchen till dess avgörande sker. Innan sådan förlängning startar ska banan spolas och lagen få paus i max 18 minuter osv. Förlängningen spelas med 5 utespelare + 1 målvakt.” skriver Svenska Ishockeyförbundet i Seriebestämmelser och verksamhetsplan för säsongen 2018/2019.

Att matcherna spelas bäst av fem, eller först till tre, är också nytt för säsongen.

– Jag tycker att det är häftigt att man tagit bort straffarna, så att det måste avgöras i sudden. Och att man utökat till bäst av fem matcher, så att det finns mer möjlighet för lagen att kampa om det. Det är jättebra för utvecklingen, och så blir det mer hockey för oss att titta på, säger Martinsen.

”Jag hoppas på ett långt slutspel för så många som möjligt”

Vad tror du om årets slutspel?

– Man kommer att se stor skillnad mellan Luleå mot AIK och Modo mot Brynäs. Jag tror att topplagen i de omgångarna kommer att vinna tre raka, för så har det sett ut under säsongen. Varken AIK eller Brynäs kommer att kunna rubba de två andra lagen. Däremot tror jag att de andra kvartsfinalparen, Leksand - HV och Linköping - Djurgården, kommer att visa upp en mycket jämnare kamp. Där kommer nog alla fem matcher att krävas för att det ska avgöras.

Vågar du säga vilka som tar hem det här?

– Jag hoppas på ett långt slutspel för så många som möjligt men sett till säsongen och om Luleå får ha sina spelare fortsatt hela och friska tycker jag att de har den bredaste truppen, så de får lov att vara favoriter.

Här nedan – Ylva Martinsen berättar om de fyra kvartsfinalerna och väljer ut en spelare från varje lag som hon tror kommer att skina lite extra i matchserierna!

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Mamma i oktober – slutspel i februari

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SDHL Svenska damhockeyligan

Ylva Martinsen

Ishockeyförbundet

Damkronorna