”Ett av de största mål jag har gjort”

HOCKEY

Bäckström avgjorde – nu är han bäst i slutspelet

1 av 4 | Foto: Bäckströms skott seglade in över Halaks högra axel.

PITTSBURGH. Nicklas Bäckström blev stor matchhjältehjälte i natt.

Han avgjorde Washingtons hyperviktiga bortamatch mot New York Islanders – i sudden death.

– Det måste nog rankas som ett av de största mål jag nånsin gjort, säger den nya ettan i slutspelets poängliga till Sportbladet efter 2-1-segern.

NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Det blev alltså nytt övertidsdrama mellan Washington och New York Islanders på Long Island i natt – efter ytterligare tre tajta, jämna och rykande fysiska perioder under vilka de bägge rivalerna gjorde varsitt mål..

Förra gången, i söndags, avgjorde John Tavares redan efter några sekunder, men nu höll första extraperioden på i elva minuter.

Sedan räddade Nicklas Bäckström säsongen åt Washington.

– Jag fick pucken nere i sarghörnet och drev tillbaka upp mot blålinjen. Sedan märkte jag att Tavares, som hängde på mig, hade tappat klubban så jag försökte bara ta mig runt honom och avlossade ett skott som gick in, berättar hjälten på telefon efter det orgiastiska slutet.

”Måste nog rankas så”

Det var inte det hårdaste skott den 27-årige stjärncentern avlossat...

– Nej, det är jag benägen att hålla med om, he he. Men Joel Ward skymde väldigt bra där framme, så pucken letade sig in.

– Om det är det största mål jag gjort? Jo, så måste det nog rankas. För några år sedan var det något mot Boston och ett mot Montreal också, men det var otroligt viktigt att vi vann idag så det här är nummer ett.

Det är verkligen ingen överdrift att nattens seger var viktig för Washington.

Om Islanders vunnit igen hade de skaffat sig tungt 3-1-överläge och kunnat avgöra på fredag.

Toppar poängligan

Istället är serien nu en högst öppen bäst-av-tre-historia – i vilken Washington har hemmaplansfördel.

– Ja, det hade varit tungt om vi fått åka hem i sådant underläge. Men det kommer bli tufft i fortsättningen också. Jag måste säga att det varit väldigt tajta matcher, Islanders är verkligen bra och kör utav helvete hela tiden, fortsätter ”Bäckis”.

Som också stod för en assist till Alex Ovetjkins 1-0-mål i första perioden – och därmed seglar gästriken, med sammanlagt tre mål och tre assist, upp i toppen av slutspelets poängliga.

– Jaså, är det så? Det hade jag ingen aning om och ärligt talat bryr jag mig inte heller. Det handlar bara om att vinna nu, konstaterar han.

– Det har trillat in några puckar, visst. Dels har jag haft flyt och dels får jag kanske lite mer utrymme när motståndarna satsar så hårt på att ta bort Ovetjkin. Men vi får väldigt mycket förtroende också och då måste man kliva fram såna här gånger.

Och på den punkten finns det då ingen som kan klaga på Nicklas Bäckström idag.

NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

ARTIKELN HANDLAR OM