Jaromir Jagr sköt Tjeckien till semi

avJonathan Berntsson

HOCKEY

Ikonens galna VM: ”Han spelar sitt livs ishockey”

Foto: Foto: TT
Jaromir Jagr frälste Tjeckien i VM-kvartsfinalen

Han är 43 år gammal, han är en landsikon – och han fick hela Tjeckien att brista ut i ett enda stort semifinaljubel.

Han heter Jaromir Jagr.

– Det är helt enastående, säger TV12:s expert Petter Rönnqvist.

En fullständigt galen kvartsfinal gick mot förlängning – då fick Jaromir Jagr pucken.

Han rundade det finska målet, hittade luckan vid Pekka Rinne och tryckte in 4–3. Drygt 17 000 åskådare ställde sig upp och skrek och hemma vid tv-apparaterna var ljudet nog lika högt.

TV12:s expert Petter Rönnqvist:

– Det är helt enastående hur karln orkar spela ishockey. Han är 43 år gammal och gör sista resan med landslaget. Han fick frågan av Vladimir Ruzicka (förbundskaptenen) och tackade ja för att han inte kan tacka nej till en vän.

– Han är majestätisk. Precis som han var i sina glansdagar.

"Spelar sitt livs hockey"

Ja, för det var inte bara det avgörande målet som Jaromir Jagr stod för.

Han hade innan dess kvitterat till 2–2 i power play och han spelade fram Jan Kovar när han tryckte in 3–2 minuterna senare.

Superlativen bara fortsatte strömma över honom.

– Jagr spelar sitt livs ishockey just nu, säger Petter Rönnqvist, som summerade tillställningen:

– Det blir bara Jagr på näthinnan och det man kommer minnas av matchen är den magiska stämningen.

I semifinalen ställs Tjeckien mot Kanada – för Finland är mästerskapet över.

Stor ilska

Och om det i arrangörslandet kommer handla mest om Jaromir Jagr – som föga överraskande fick pris som kvällens lirare – är det ny domarilska som lär prägla snacket hos våra grannar i öst.

För precis innan Tjeckiens 3–2 var det finländarna som hade tagit ledningen med samma siffror, men Juuso Hietanens fullträff dömdes bort och Petri Kontiola åkte istället ut för interference. Ett domslut som kommer bli omdiskuterat.

– Jag fattar ingenting. Han bara driver mot mål, jag begriper inte varför han blåser. Tjecken snubblar på egen spelare. Det är ett märkligt beslut, säger Petter Rönnqvist.

Vädjan hörsammades inte

Förbundskapten Kari Jalonen stod och vrålade i båset. Det var andra matchen i rad som Jalonen var allt annat än nöjd med domarna. Efter den sista gruppspelsmatchen mot Tjeckien dömde han ut svenskarna Mikael Nord och Tobias Björk – som nu skickats hem från VM – fullständigt.

Efter det bad den finska lagledningen till Internationella ishockeyförbundet att slippa ha två domare från samma land i kvarten, något som inte hörsammades.

Finland kunde dock kvittera igen men sedan var det alltså dags för Jaromir Jagr, vars dröm om VM-guld på hemmaplan lever vidare.

Tjeckerna vann till slut med 5–3.

ARTIKELN HANDLAR OM