Lundqvists hyllning till supertalangen

Uttagen i U18-VM – som 15-åring.

Efter alla rekord hyllas Jesper Wallstedt av ingen mindre än Henrik Lundqvist.

– Riktigt coolt, superhäftigt, säger Wallstedt om lovorden från New York Rangers stjärnmålvakt.

Han har en säsong bakom sig fylld med rekord.

Jesper Wallstedt är Sveriges hetaste målvaktstalang just nu och har uppmärksammats som den yngste spelaren någonsin att spela en elithockeymatch.

När Västerås J20 mötte Skellefteå tidigare under säsongen var Wallstedt bara 14 år och bara några veckor senare blev han dessutom målskytt (!) i en match.

Och innan säsongen med klubblaget var över hade han, 15 år gammal, vunnit målvaktsligan i J20 topp tio och tagit sitt Västerås till åttondelsfinal i SM där laget dock föll i förlängning i den tredje och avgörande matchen mot Frölunda.

– Det fanns inte på världskartan att säsongen skulle bli så här. Jag var ju den lilla pojken som skulle få vara med de stora grabbarna bara för att se och lära, säger Wallstedt som alltid har drivits av viljan att bli bättre.

Foto: BILDANDIT

– Det är nog det som gör mig bättre hela tiden, jag kommer till hallen för att tävla och jag tävlar hela tiden. Både på träning och match.

”Full fokus på nästa puck”

Men trots att säsongen med Västerås är över tycks rekorden ändå aldrig upphöra.

I veckan blev 15-åringen uttagen i Sveriges lag till U18-VM och han blir därmed den yngste svensken någonsin att spela mästerskapet, tio månader yngre än tidigare rekordhållaren Robert Nilsson från 2001.

– Jag brukar sätta upp små målsättningar under säsongerna och efter ett tag tänkte jag att U18-VM hade varit en sån målsättning. Bara för skojs skull. Jag frågade min målvaktstränare om det var en rimlig målsättning och han sa att det var möjligt.

– Nu har jag plötsligt uppnått det målet, trots att det bara var för skojs skull, fortsätter Wallstedt.

Hur mycket har du hunnit reflektera över framgångarna den här säsongen?

– När jag väl är hemma tänker jag en del på det jag gjort. Då har man tid. Men när jag är på hallen är det full fokus på nästa puck. Då är jag så inne i hockeyn.

Nu har Wallstedts rekordsäsong också gett eko i hockeyvärlden.

Ingen mindre än New York Rangers svenske målvaktsstjärna, Henrik Lundqvist, har uppmärksammat 15-åringens unika prestationer.

– Jag har hört om Jesper och hans rekord, imponerande. Det ska bli spännande att följa honom de närmsta åren och jag är väldigt positivt till att Sverige fortsätter få fram duktiga målvaktstalanger.

Flyttar till Luleå

När Wallstedt får höra om NHL-keeperns ord om honom blir han smickrad, förstås.

– Riktigt coolt, superhäftigt. Jag blir grymt stolt över att höra det och det är något man tar åt sig av, säger han.

Just nu går Wallstedt i nionde klass på högstadiet och efter U18-VM ska han njuta av sommarlovet.

Sedan börjar nästa kapitel i karriären.

Han drar vidare till Luleå för att gå i klubbens hockeygymnasium och flyttar in i sin egen lägenhet.

– Det kommer att gå bra. Min kompis Lucas Ramberg (backtalang i Västerås J18) har också kommit in på Luleås hockeygym och vi ska bo ihop. Det känns som en trygghet, säger Wallstedt som börjat lära sig att tvätta och laga mat inför flytten.

– Jadå, jag har fått lära mig. Det är inte jätteenkelt, men det är viktigt att lära sig såna saker, skrattar han.

ARTIKELN HANDLAR OM