Hemligheten bakom Skellefteås vändningar

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Ännu en gång vänder Skellefteå ett tvåmålsunderläge mot Djurgården.

Då hyllar tränare Bert Robertsson två gamla rinkrävar.

– Den här gruppen växer sig stark nu och det är spelare som Pontus Petterström och Jimmie Ericsson som fått med sig yngre.

I den första semifinalen ledde Djurgården med 2-0 och spelade stundtals ut Skellefteå. Men ett mål av Jimmie Ericsson tog SAIK tillbaka i matchen och det räckte till sist till seger.

I kväll upprepade Skellefteå bedriften.

Trots en lysande start av hemmalaget var det Djurgården som fick målen och en bit in i tredje perioden såg det helt givet ut att semifinalen skulle utjämnas till 2-2.

– Men vi slutar aldrig tro. Vi vet att vi är starka mot slutet och vi hittade ett sätt att få in både ettan och tvåan, sa lagkapten Petterström.

Vilket tog matchen till förlängning, och när Skellefteå fick chansen till en kontring var det klass rakt igenom.

Joakim Lindström (som varit så hårt hållen hela matchen) fick äntligen utrymme, lade ett perfekt pass till Petterström som skickade upp pucken i krysset och därmed gav Skellefteå tre matchbollar.

– Det är otroligt starkt av oss. Det är svår att sätta ord på det, vad som gör att vi klarar det, säger Petterström.

Två pusselbitar extra viktiga

Något tränaren Bert Robertsson har lättare att göra. Han jämför årets upplaga av Skellefteå med de som varit så framgångsrika tidigare år.

– Den här gruppen håller fortfarande på att växa och utvecklas. Tidigare år har vi haft det tidigare under säsongen, en otrolig tro på oss själva. Men i år har det vuxit sig starkare mot slutet.

Enligt Robertsson är det två pusselbitar som varit extra viktiga.

1) Petterström, som missat 19 matcher under säsongen, är hel och i gammal god form i slutspelet.

2) Jimmie Ericssons comeback.

– De pjäserna är ju jätteviktiga för att de yngre spelarna ska känna att det finns någon att ta rygg på. Och det gör dom. Nu är det många som växer sig starka och bygger sina karaktärer i det här lagbygget. Filip Berglund spelade sporadiskt i fjol, nu är han en jäkla klippa. Pudas är här för att vinna. Listan börjar bli lång.

Att segern var extremt viktig förstår alla. Och nu har Skellefteå ett enormt grepp på Djurgården.

– De föder varandra med energi de här pojkarna och det behövs verkligen en sån här match. Jag måste ge all eloge till Djurgården, de var här för att kriga hem den här matchen och de var otroligt nära att lyckas, säger Bert Robertsson.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20