Det blir en härlig kvalserie - men räkna inte med några nya lag i elitserien i höst

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-18

Spridningen av kvalseriens första nio poäng blev verkligen den maximala.

Tre poäng till Malmö.

Tre redan från början givna poäng 62 mil längre norrut till Stockholm.

De sista tre poängen 81 mil ännu längre norrut till Skellefteå.

Däremot inte en enda poäng till Dalarna.

Av detta kan vi egentligen bara dra en slutsats: det blir en härlig kvalserie.

Däremot behöver man inte deppa i Leksand: min rapportör i Malmö berättar, att Leksand i själva spelet var minst lika bra som Percy Nilssons Röda Hökar, och att samtliga mål - även Leksands... - kom när Malmö spelade en man mer.

Alltså kvarstår grundtipset: Malmö och Leksand tar de två platserna.

Inte heller behöver man deppa i Hammarby: jag såg Bajen förlora mot AIK, 2-4, men OM något av dessa två lag hade något stort spel inombords, så var det dom grönvita.

Ändå kvarstår grundtipset: de båda stockholmslagen håller knappast distansen ut.

Återstår då Skellefteås 4-1 borta mot Mora. Ologiskt med tanke på tabellplaceringarna i superAllsvenskan - men ändå logiskt med tanke på tipsen före säsongen.

Persson hyllade Rydmark - före match...

De båda förlorarna Hammarby och Mora vann skottstatistiken i sina matcher, Hammarby 27-21 mot AIK och Mora 31-25 mot Skellefteå.

Ett första-omgången-mönster som visserligen bröts av att Malmö inte bara vann matchen utan också skotten, 42-32, mot Leksand. Där kan man dock konstatera att hela detta övertag härrör från första periodens 19-9, alltså sen Niklas Persson crosscheckat Daniel Rydmark, skaffat sig matchstraff och bäddat för Malmös 1-0 och 2-0 som kom under de fem straffminuterna.

Lustigt, eller kanske mindre lustigt, att det var just Rydmark som Leksands poängkung Persson gav sig på. Före matchen hade jag i Falu-Kuriren läst om hur mycket "Pajen" Persson beundrade just Rydmark och dennes klubbhantering.

Niklas Persson kom trea i elitseriens tekningsliga efter Djurgårdens Nichlas Falk och Södertäljes Joakim Eriksson med Malmö-Rydmark som fyra.

I Falu-Kuriren berättade han att just Rydmark var en av hans favoriter:

- Rydmark är duktig, han har en speciell stil och är svår att komma åt.

Detta handlade dock om tekningar, icke om crosschecking...

Tidigare denna onsdag hade förbundets disciplinnämnd haft sammanträde och behandlat sex olika fall, det mest uppmärksammade "Håkan Loob vs domare Ulf Rönnmark" efter Södertälje-Färjestad 26 februari.

- Domen blev 5000 kronor i böter för Loob, berättar discinplinnämndens Ulf Lindgren, min närmaste bänkgranne på Hammarby-AIK.

Han är en ny favorit

Vi ser en match med mer kamp än skönspel, med ett antal sanslösa byten, med ett härligt publiktryck och med jämbördiga klackar som får oss att minnas hur det en gång var i stockholmshockeyn då man hade två lag i högsta serien, med ett AIK som får sina mål vid rätta tillfällen och sedan kan inrikta sig på kontringar medan Bajen trycker på, och själv får jag en ny favorit i Bajens Montreal-draftade 22-åring Johan Eneqvist.

Det är en match med totalt 17 utvisningar (10-7 till AIK), men en match utan fall för disciplinnämnden.

Det var naturligtvis en match med mer div 1- än elitseriestämpel, men den var spännande ända in i slutminuten, och en tagen AIK-tränare Jim Brithén pustade ut:

- Det var mer Bajens oförmåga än vår förmåga som avgjorde.

Nej, stressade Hellqvist blir inte bas

Om detta kan man också säga, som matchrapportören på Hammarby Hockeys hemsida, slutar sin skildring:

"Jo, en sak till: Det var en bedrövlig inställning de sista sekunderna av matchen. AIK:s 4-2-mål var en skänk från lama Hammarbyspelare. Missar Bajen elitserien med ett mål lovar webbmäster att personligen strypa de sex som var ute på isen."

Till sist, apropå hockeyn: ny ordförande ska väljas nån gång på försommaren, sedan man efter blott två år tröttnat på Kjell Nilsson.

Att Christer Englund och Peter Forsberg tillhör kandidaterna, köper jag. Däremot inte att Hasse Hellqvist, Riksidrottsstyrelsens ekonom, VD på Forex och f d brottningsordförande, skulle vara aktuell.

- Hur skulle jag ha tid med det? bemöter han min fråga med en motfråga, innan han jäktar vidare till ett möte i Köpenhamn.

Följ ämnen i artikeln